Svijet

Glasnogovornik izraelske vlade suspendovan nakon svađe sa britanskim ministrom vanjskih poslovaGlasnogovornik izraelske vlade Eylon Levy je suspendovan nakon što je upao u svađu sa britanskim ministrom vanjskih poslova lordom Cameronom zbog slanja pomoći Gazi, javlja Daily Mail.

Ministarstvo vanjskih poslova navodno je podnijelo žalbu protiv Levyja, koji je radio kao portparol izraelske vlade, nakon što je ranije ovog mjeseca prokomentarisao objavu Camerona, prenosi izraelski Kanal 12.

Cameron je 8. marta pozvao “da se pusti više kamiona u Gazu kao najbrži način da se dostavi pomoć onima kojima je potrebna”.

Levy, 33, odgovorio je u objavi na X koja je u međuvremenu izbrisana: “Nadam se da ste također svjesni da NEMA ograničenja za ulazak hrane, vode, lijekova ili opreme za sklonište u Gazu, a zapravo prelazi imaju VIŠAK kapaciteta. Testirajte nas. Šaljite još 100 kamiona dnevno u [granični prijelaz] Kerem Shalom i mi ćemo ih uvesti.”

Također je poručio Cameronu i Vladi da pošalju još pomoći i naveo i rekao da se priliv pomoći u Gazu zapravo povećao.

“Činjenično je netačno da se priliv pomoći nije povećao. Prošle sedmice imali smo rekordnih 277 kamiona. U protekle 2 sedmice ušlo je skoro 50% VIŠE kamiona s hranom u odnosu na prije rata,” napisao je on.

“Izraelski prijelazi imaju višak kapaciteta i ako Velika Britanija želi više pomoći za ulazak u Gazu, trebala bi je poslati i mi ćemo se pobrinuti da ona uđe,” dodao je.

To je dovelo do toga da je britansko ministarstvo vanjskih poslova pisalo izraelskoj vladi da pita da li Levijeva objava u kojoj kritikuje Camerona odražava zvanični stav Izraela. Levy je navodno suspendovan ubrzo nakon toga.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button