TZ in my ♥

Gimnazija “Meša Selimović”, Tuzla – Kratki istorijat

Gimnazija “Meša Selimović”, Tuzla – Kratki istorijat

Velika gimnazija u Tuzli osnovana je septembra 1899. godine. Prvi direktor Gimnazije bio je austrougarski oficir. Tuzla je dobila gimnaziju po uzoru na postojeće gimnazije širom ove evropske imperije.

Gimnazija u Tuzli je, u to doba, bila najviša školska ustanova u sjeveroistočnoj Bosni. Godine 1905., izgrađena je prelijepa zgrada Gimnazije. Prve godine rada Gimnazije u Tuzli, bile su i godine sukoba interesa na Balkanu između dvije velike dinastičke imperije: Rusije i Austro-Ugarske. U vrijeme kada je njihovo rivalstvo doživjelo kulminaciju, koja je nezadrživo vodila u rat, austrougarski prijestolonasljednik Franjo Ferdinand posjetio je Bosnu i Hercegovinu. Očekivalo se da će prijestolonasljednik tokom juna 1914. godine boraviti i u Tuzli. Tuzlanska vlast i trgovci na brzinu, prema austrijskom projektu, izgradiše lijepu zgradu u kojoj će boraviti budući car. Narod je zgradi dao ime Barok. Franjo Ferdinand nikad nije stigao u Tuzlu. On i njegova supruga bili su žrtve atentata u Sarajevu, što je bio neposredan povod za izbijanje Prvog svjetskog rata. Rat velikih sila uzeo je svoje žrtve i među Tuzlacima. Evropi je dugo trebalo da dostigne nivo ekonomske stabilnosti od prije Prvog svjetskog rata i kada se činilo da je u tome uspjela, nastupila je ekonomska kriza, a sa njom i fašizam.

Drugi svjetski rat bio je još strašniji od prvog. Tokom Drugog svjetskog rata mnogi učenici i profesori tuzlanske gimnazije učestvovali su u oslobodilačkoj antifašističkoj borbi. Mnogi su u pobjedu nad fašizmom ugradili i svoje živote.

Mnoge građevine važne za istoriju arhitekture Tuzle, srušene su zbog oštećenja nastalih radi slijeganja tla prouzrokovanog nekontrolisanom eksploatacijom sonih ležišta ispod grada. Dogodilo se to i sa jednom od najljepših, sa zgradom Gimnazije. Zgrada je bila toliko oštećena, da je 1961. godine morala biti iseljena. Od oktobra 1961. do oktobra 1968. godine, učenici su nastavu pohađali u zgradi Klostera. Zbog slijeganja terena i zgrada Klostera je kasnije srušena.

Prvog oktobra 1968. godine svečano je otvorena nova zgrada Gimnazije – ova u kojoj se nastava odvija i danas. Od maja 1989. godine Gimnazija u Tuzli nosi ime svog nekadašnjeg učenika i profesora, velikog književnika Meše Selimovića (Tuzla, 1910. – Beograd, 1982.).

Na fotosima – Momenti sa otvaranja nove zgrade Gimnazije, 01-10-1968 – vrpcu siječe Meša Selimović.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button