BiHVijesti

FUP uputio upozorenje građanima na sve češće prevare u cilju emotivnog iskorištavanja

Internet prevare
Iz Federalne uprave policije (FUP) obavještavaju građane na internet prevare koje su, prema njihovoj evidenciji, sve učestalije u posljednje vrijeme.

Federalna uprava policije želi upozoriti građane da je u prethodnom periodu zaprimljeno više prijava koje se odnose na izvršenje krivičnog djela “Prevare”, tzv. “Romance Scam”.

Možda će Vas zanimati i:

Riječ je o prevarama gdje napadač koristeći aplikacije za upoznavanje i društvene mreže, uspostavlja kontakt sa žrtvom te se isti nastavlja u smjeru uspostavljanja emotivne veze posredstvom interneta, a potom koristeći različite tehnike prevara od žrtve zahtjeva uplatu različitih iznosa novčanih sredstava, uz obećanje povrata novca u istom ili mnogo većem iznosu novca od uplaćenog.

Jedan od primjera je dostava paketa “emotivnog partnera” žrtvi, a potom “problemi” oko njegove isporuke, gdje žrtva za dostavu navedenog paketa/poklona uplaćuje veće sume novca na ime provizije, obzirom da je u paketu u toku transporta “pronađena” veća količina novca i sl.

Iz FUP-a napominju da napadač, tokom razgovora sa žrtvom pribavlja informacije o istoj, u smislu, bračnog statusa, eventualne bolesti žrtve, člana porodice i sl., hobijima žrtve te njenim ostalim navikama te se vodeći navedenim informacijama kreira idealan “profil” postupanja prema žrtvi, iskorištavajući slabosti iste pribavljene na prethodno opisani način.

“Pozivamo građane da ne nasjedaju na ovaj vid prevara, koje imaju za cilj emotivno iskorištavanje osoba i njihovu lakovjernost”, upozoravaju iz FUP-a.

Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacione sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button