Sport

Francuzi fudbalerima zabranili pauzu za iftar, razlog mnogi smatraju diskriminirajućim

Mjesec Ramazan je počeo ove sedmice i u brojnim evropskim fudbalskim ligama će sudije tokom utakmice omogućiti kratku pauzu igračima u vrijeme iftara, a to neće biti slučaj u Francuskoj.

RMC Sport je danas javio da su čelnici Fudbalskog saveza Francuske odlučili da ne dozvole pauzu igračima za iftar tokom utakmice, što je naišlo na oštre reakcije s druge strane.

Identičan potez su Francuzi povukli i prošle godine, kada je sudijska komisija poslala dopis svim sucima da ne smiju prekidati utakmice kako bi igrači muslimanske vjeroispovijesti iftarili.

Ovakav potez su iz sudijske komisije opravdali izjavom da žele izbjeći bilo kakav vid “provokacije,” a nejasno je da li misle da bi navijači loše reagovali na pauzu za iftar ili na nešto drugo.

Čelnik sudijske komisije Eric Borghini pozvao se na član 1.1 statuta Saveza, koji kaže da se za vrijeme takmičenja na području Francuske zabranjuje svaki govor ili istup političke, ideološke, vjerske ili sindikalne prirode, kao i svako nošenje znakova ili odjeće koja pokazuje takvu pripadnost. Takav stav mnogi smatraju diskriminirajućim.

Tako su u Francuskoj odbili pratiti primjer Engleske i Njemačke, u čijim je fudbalskim prvenstvima pauza za iftar tokom utakmice dozvoljena.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button