Festival Savremene ŽeneIstaknuto

Francuski institut u BiH jedan od pokrovitelja ovogodišnjeg Festivala savremene žene
Francuski institut u Bosni i Hercegovini jedan je od pokrovitelja ovogodišnjeg, sedmog po redu, Festivala savremene žene.

Član kulturne mreže u 143 države, Francuski institut prisutan je u Bosni i Hercegovini od 2003. godine. U 2014. godini spojio se sa Centrom « André –Malraux » (CAM) koji je postojao u Sarajevu od 1995. godine. Francuski institut u Bosni i Hercegovini je vezan za Ambasadu Francuske. Pored glavnog sjedišta Instituta u Sarajevu, raspolaže sa još dva svoja centra u Banja Luci i Mostaru.

Francuski institut u Bosni i Hercegovini predstavlja glavnu platformu za dijalog između Francuske i Bosne i Hercegovine u oblasti kulture i znanja. Misija mu je širenje francuskog jezika i kulture na prostoru cijele države.

U svakom od ova 3 grada, u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, Francuski institut nudi kurseve francuskog jezika, organizuje kulturne aktivnosti, te nudi usluge biblioteke. Svake godine blizu 500 polaznika svih nivoa i svih uzrasta koriste ove kurseve.

Pored promocije francuskog jezika i kulture, Direktor Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini, u svojstvu Savjetnika za naučnu i kulturnu saradnju Ambasade Francuske, koordinira projekte univerzitetske, naučne i tehničke saradnje.

Francuski institut u Bosni i Hercegovini takođe je informativni centar za studente koji žele da nastave svoje visoko obrazovanje u Francuskoj. Putem svojih kancelarija Campus France, daje upute vezano za studije i stipendije.

Vidimo se na Festivalu savremene žene od šestog do devetog juna u Tuzli.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button