PolitikaSvijet

Francuske vlasti izvele racije u bankama zbog masovnih poreskih prevara

Francuske vlasti izvršile su u utorak racije u pet banaka u okviru istrage sumnjivih masovnih poreznih prevara i pranja novca, saopćili su tužioci.

Oko 150 istražitelja izvršilo je pretrese u Parizu i finansijskoj četvrti La Defense, navodi se u saopćenju finansijskog tužilaštva (PNF).

Možda će Vas zanimati i:

Racije su uslijedile nakon pet preliminarnih istraga koje su pokrenute u decembru 2021. godine zbog sumnje na pranje novca i teških sumnji u poreznu prevaru u vezi sa isplatom dividende, navodi se u saopćenju. Operacija je “zahtijevala nekoliko mjeseci priprema”, navodi se u saopćenju, a uključivala je 16 istražnih sudija i više od 150 finansijskih istražitelja.

U racije su bili uključeni i tužioci iz Njemačke, gdje su se proteklih godina pojavile slične porezne prevare, dodaje se u saopćenju. Portparol Societe Generale potvrdio je za AFP da tu francusku banku pretražuju vlasti, ali je rekao da ne zna razlog.

Francuska suparnička banka BNP Paribas i njena jedinica Exane, finansijska grupa Natixis i britanski bankarski gigant HSBC ostale su mete racija, pišu novine Le Monde, prenosi AFP.

Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button