SvijetVijesti

Francuska nudi Tunisu 25,8 miliona eura za pomoć u rješavanju problema migracija


Francuska će Tunisu ponuditi 25,8 miliona eura kako bi mu pomogla da zaustavi brodove koji prevoze migrante preko Mediterana, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin tokom posjete Tunisu u ponedjeljak.

Ovim novcem će se platiti oprema i obuka, a dolazi kao dodatak paketu Evropske unije od 105 miliona eura koji je predsjednik komisije EU najavio ranije ovog mjeseca kako bi pomogao Tunisu u rješavanju velikog porasta odlaska migranata.

Možda će Vas zanimati i:

Opasni prelasci preko mora, često na krcatim, slabim čamcima, doveli su do užasnog broja utopljenika, kao i do velikog porasta dolazaka migranata u Italiju ove godine, što je izazvalo političke nemire u Evropi.

Prošlosedmično potonuće čamca koji je prevozio stotine migranata iz Libije u Grčku naglasilo je rizike prelaska.

Predsjednik Tunisa Kais Saied rekao je da njegova zemlja neće biti granična straža za Evropu, ali je također u februaru najavio suzbijanje migranata iz subsaharske Afrike koji žive u toj zemlji.

Čini se da je taj obračun, najavljen koristeći jezik za koji je Afrička unija rekla da je rasan, doveo do povećanja odlaska migranata iz Tunisa.

– Uloga Tunisa nije da bude obalska straža, ali radimo na tome da odlaske svedemo na minimum – rekao je Darmanin.

Rekao je i da je tuniskim vlastima dostavio spisak ljudi koje želi da se vrati u Tunis iz Francuske. Dodao je da je Tunis zatražio od Francuske da bude fleksibilnija sa vizama za svoje građane.Izvor
fena.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button