SvijetVijesti

Fra Mirko Majdandžić u Njemačkoj zapjevao pjesmu Safeta Isovića: “Kao što je Bosna moja…” (VIDEO)

Oduševio publikuLegendarni Fra Mirko Majdandžić, gvardijan samostana u Fojnici nastupio je na “Noći Bosne i Hercegovine 2023” u Frankfurtu.

“A nadam se i tisućljeća ove naše Domovine: da nam je Bog čuva, jer mi smo nešto zabrljali!”, naveo fra Mirko.

Prije nego što je otpjevao pjesmu “Kao što je Bosna moja”, fra Majdandžić održao je kratki govor prisutnima.

“Vi ste ovdje došli s prostora Evrope koji se zove Bosna i Hercegovina. Ako hoćete provjerite, otiđite u fojnički samostan i muzej, tamo ćete pronaći potvrdu ovog što pričam. U 15. i 16. stoljeću u Fojnici je bila zlatarska  fojnička škola, pravili su predmete pod fojničkog zlata, fojničkog srebra, fojnički majstori. Tada ni u ovom dijelu Evrope nije bilo boljih škola, ili boljeg rada”, kazao je fra Mirko, te dodao:

“Vi ste došli ovdje iz drugih razloga, da zaradite nešto, i to je dobro. Ali sam siguran da ste ponijeli vrijednosti odozdo koje su vama vaši djedovi, nane, bake utkali u vas. To su vrijednost suradnje, mekoće duše, komšiluka, prijateljstva, i nadam se da ćete vi tim vrijednostima obogatit ovaj dio Evrope. Europa je bogata, ali mislim da je malo duše izgubila. To je Božje proviđenje, da vi malo duše donesete ovdje”.

“Kad ugrabite malo vremena, a nema ovdje puno vremena, onda pretpostavljam da nekad, malo vam se sjeta provuče kroz dušu… Pa se sjetite Bosne, sjetite se svog kraja, pa možda u sebi zapjevušite onu pjesmu, do pridjeva… a onda kad dođe pridjev – Svuda se sunce rađa”, otpjevao je Fra Mirko.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button