Vijesti

Forto u Washingtonu razgovarao sa čelnicima Svjetske banke: BiH je uspjela da postane donator IDA-e
Ministar komunikacija i prometa Edin Forto boravi u Washingtonu gdje je održao sastanak sa predsjednikom za razvojno finansiranje i IDA fondove Svjetske Banke Akihikom Nishiom.

“Vrijeme je da na osnovu jasnih ekonomskih parametara promijenimo način razmišljanja i očekivanja da smo i dalje zemlja koja za ključne razvojne projekte očekuje donatorska sredstva. Vrijeme je da se okrenemo vlastitim kapacitetima, evropskim i međunarodnim fondovima i grantovima koje koriste razvijene zemlje Evrope i svijeta,” naveo je Edin Forto tokom sastanka sa Nishiom.

Zajednički je zaključeno kako je navedeni napredak Bosne i Hercegovine pokazatelj ekonomskog napretka naše zemlje.

Nishio je naglasio kako je Bosna i Hercegovina uspjela da od zemlje korisnice pomoći postane zemlja donator Međunarodne donatorske asocijacije (IDA), a time i svojevrstan simbol uspjeha među članicama IDA-e.

Bosna i Hercegovina i Svjetska banka će u julu zajedno obilježiti 20 godina od obnove Starog mosta u Mostaru, jednog u nizu projekata kroz koje je Svjetska banka u poslijeratnom periodu u BiH investirala oko tri milijarde dolara.

Sastanak je održan u Washingtonu u okviru proljetnog sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na kojem ministar Forto predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine u ulozi zamjenika guvernera BiH u Svjetskoj banci.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button