Lifestyle

Food bloger Neno Svjetlanović “izmislio” i vlastitu pitu: Evo kako pravi “paprikušu”

Pečene paprike i bijeli luk













Food bloger Neno Svjetlanović na društvenim mrežama podijelio je recept za pitu koju je sam izmislio, a koju je nazvao “paprikuša”. Glavni sastojak su upravo pečene paprike s bijelim lukom.

Na početku snimka u kom objašnjava pripremu kazao je da je nakon hibridnih pita došlo vrijeme da izmisli svoju pitu koju je nazvao “paprikuša”.

Možda će Vas zanimati i:
@nenocooksbalkan

Bio je plan da prošle godine izmislim svoju pitu ali sam dobro zakasnio sa sezonom crvenih paprika. Ove godine sam podnošljivo zakasnio tako da..evo vam recept Tijesto 800 g Brašno 550 480 ml Voda oko 300 ml Ulja (za odležavanje i pripremu) 18 g So Paprike: 2 kg Paprike roge 10 – 15 Češnjeva B.Luk 15 g So 40 ml Ulje Fil: Paprike + 2 Jaja 50 g Kajmak 50 g Feta 50 g Svježi Sir (Kajmak i Feta mogu biti zamijenjeni svježim sirom) 50 g Puter So i Biber po potrebi #paprikusa #paprike #pita #kuhanje #balkan

♬ Dabogda – Dino Merlin & Hari Mata Hari

“Glavni sastojak je moj omiljeni prilog – pečene paprike s bijelim lukom”, kazao je.
Sastojci za tijesto:

800 gr brašna tip 550, 480 ml vode, oko 300 ml ulja, 18 gr soli

Sastojci za paprike:

2 kg paprike roge, 10-15 češnjeva bijelog luka, 15 gr soli, 40 ml ulja

Sastojci za fil:

paprike, 2 jajeta, 50 gr kajmaka, 50 gr fete, 50 gr svježeg sira, 50 gr putera, so i biber po potrebi

Priprema:

Paprike je ispekao i ogulio, pa im dodao bijeli luk, malo soli i malo ulja i ostavio da odstoje. Poslije ih je potrebno izrezati na manje kockice i pomiješati s drugim sastojcima za fil.

Potom je razvukao jufku za pitu, dodao je fil te smotao. Pekao ju je na 210 stepeni 25 minuta te potom na 220 stepeni 10 minuta. Prije posljednjih 10 minuta treba preliti pitu mješavinom istopljenog putera i vode, prenosi klix.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button