Svijet

Filipini prijavili sukob s kineskim brodovima u Južnom kineskom moru
Filipinska obalska straža saopćila je u petak da je bila umiješana u sukob s kineskim brodovima koji su vršili “opasne manevre” u Južnom kineskom moru, posljednji u nizu napetih pomorskih interakcija između dvije zemlje.

Incident se dogodio dok je obalska straža obavljala sedmodnevnu patrolu na strateškom plovnom putu i dok je kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang prošlog vikenda posjetio Manilu kako bi se sastao sa svojim filipinskim kolegom i predsjednikom Ferdinandom Marcosom Jr.

Možda će Vas zanimati i:

Kina polaže pravo na većinu Južnog kineskog mora, kroz koje svake godine prođe roba u vrijednosti  tri biliona dolara. Filipini su više puta pozivali Peking da prekine svoje “agresivne aktivnosti” u toj oblasti.

Philippines tells China to 'back off' after South China Sea standoff | Reuters

Obalska straža je saopćila da je tokom misije od 18. do 24. aprila identifikovala više od 100 “brodova kineske pomorske milicije, klasu korveta Mornarice Narodne oslobodilačke vojske i dva broda kineske obalske straže” unutar ekskluzivne ekonomske zone Filipina.

Dodaje se da je jedan kineski brod “izveo opasne manevre” na udaljenosti od oko 150 stopa od filipinskog broda. Dva druga broda su pokazala “agresivne taktike”, što je predstavljalo “značajnu prijetnju sigurnosti filipinskog broda i njegove posade”, dodaje se.

Kineska ambasada u Manili nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button