BiHVijesti

Federalni parlamentarci moraju do kraja januara usvojiti odluku o privremenom finansiranjuParlament Federacije BiH do kraja januara treba usvojiti Odluku o privremenom finansiranju. U suprotnom će entitet Federacija BiH od 1. februara biti u finansijskoj blokadi.

Vlada FBiH je krajem decembra 2023. godine u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog odluke o privremenom finansiranju koja uključuje isplatu tekućih obaveza u periodu od januara do marta ove godine. Budžet FBiH treba biti usvojen do 31. marta.

Prije nego što Prijedlog odluke o privremenom finansiranju bude uvršten na dnevni red sjednica oba doma Federalnog parlamenta o njemu Mišljenje moraju dati Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku i Zakonodavno-pravna komisija.

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Admir Čavalić kaže da ova tačka nije uvrštena na današnji dnevni red sjednice Odbora na čijem je čelu jer se ne nalazi ni na dnevnom redu sjednice Predstavničkom doma Parlamenta FBiH.

“Sutra (danas) sam planirao predložiti kolegama da zakažemo narednu sjednicu 21. ili 22. ovog mjeseca i razmatramo ovu tačku dnevnog reda koja je ključna,” ističe Čavalić.

Dodaje da će kolegi Belminu Zukanu koji predsjedava Zakonodavno-pravnom komisijom predložiti da i stavi samo ovu tačku na dnevni red Komisije, jer je, kako navodi, to tačka svih tačaka u ovom trenutku.

“Ima tu vremensku dimenziju i ako je ne usvojimo do kraja mjeseca finansijski se blokira FBiH. Još isplaćujemo decembarske obaveze,” kaže Čavalić.

Na kraju dodaje da vjeruje da postoji politička volja za usvajanjem ove Odluke, prvenstveno zbog svih budžetskih korisnika.

Iako sjednica Zakonodavno-pravne komisije sedmicama unazad ne zasjeda u pogledu usvajanja privremenog finansiranja optimističan je i predsjednik ove Komisije Belmin Zukan.

“Sva dosadašnja sazivanja Komisije su bila prije odluke da se razmatra privremeno finansiranje. Očekujem da ćemo pitanje u vezi rada radnih tijela riješiti na ovoj redovnoj sjednici koja je zakazana za 22. januar, a onda nakon toga ne vidim problem da nakon što komisije budu odblokirane riješimo pitanje svih materijala koji su do sada stigli u parlament i da u predviđenoj proceduri donesemo i odluku o privremenom finansiranju,” zaključio je Zukan.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button