BiH

Fadil Novalić o poskupljenjima: 100 KM vrijedi isto, samo ulja možete kupiti 37 posto manje


Premijer Federacije BiH Fadil Novalić komentirao je sinoć rast cijena u ovom entitetu. Osvrnuo se na rast cijena ulja i piletine, kao i pojeftinjenje goriva i krompira.

Novalić je, gostujući u programu javnog radiotelevizijskog servisa Federacije BiH, rekao da potrošačka korpa ne postoji ni u EUROSTAT-u ni u našoj statistici.

“Ona je proizvoljna, mislim da ju je sindikat lansirao. To se u svijetu uopće ne koristi. Koristi se indeks potrošačkih cijena i po tome, tačno je, deformaciju u posljednje vrijeme u javnom diskursu proizvodi poskupljenje ulja od 37 posto i piletine. Međutim, za isto vrijeme postoji krompir koji je jeftiniji 40 posto, gorivo je jeftinije za 10 feninga nego 2019.”, kaže Novalić.

Na konstataciju da 100 KM ove i 100 KM 2018. godine nemaju istu vrijednost Novalić je odgovorio da to zavisi od toga šta kupujete.

“Ako kupujete ulje, kupit ćete ga 37 posto manje. Ako kupujete gorivo, dobit ćete ga 10 posto više”, objašnjava Novalić.

Naglašava da je u posljednjih šest godina indeks potrošačkih cijena narastao 3,5 posto te da je to ono što se šalje u međunarodne tokove.

“Plaće su, za vrijeme nas, narasle 20 posto, 165 KM. Od 2019. kad je plata bila 919 KM, do sada, rast je 88 KM. Ali ukupno od 2015. 165 maraka. To je najveći rast plaća u poslijeratnom periodu. Za privrednike najviše znače dva zakona koja sam prethodno spomenuo kao neuspjehe vlade.To je od 2019. na parlamentu i ja sam poslao urgencije i nadam se da će krajem septembra konačno doći na red ta dva ključna, kultna zakona”, zaključuje Fadil Novalić.

Izvor: Klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button