SvijetVijesti

Evropu zahvatile snježne oluje i hladnoća: U Skandinaviji -40 stepeni

Nevrijeme ubilo više ljudi

Ekstremno hladno vrijeme i snježne oluje zahvatile su Evropu, uzrokujući ozbiljne probleme u prometu i infrastrukturi. U Skandinaviji su zabilježene temperature niže od -40 stepeni, s najnižom temperaturom od -43,6 stepena u švedskom selu Kvikkjokk. Ove ekstremne vremenske prilike dovele su do zatvaranja škola i saobraćajnih zastoja, s hiljadu automobila zaglavljenih na snijegom prekrivenim cestama.

U Finskoj su majka i kći tragično preminule nakon što ih je zatrpala lavina dok su bile na skijanju. Osim toga, snijeg i vjetar zahvatili su Dansku, gdje su vlasti upozorile građane da izbjegavaju nepotrebna putovanja. Hladnoća je zahvatila i zapadnu Rusiju, gdje su temperature pale do -30 stepeni.

U Velikoj Britaniji, oluja Henk uzrokovala je infrastrukturne probleme, nestanak struje, i saobraćajne poteškoće. Nizozemska je policija izvijestila o mogućoj ulozi snažnih vjetrova u smrtnom stradavanju 75-godišnjaka koji je pao s bicikla.

Francuska se također suočava s teškim vremenskim uvjetima, s obilnim kišama koje su dovele do poplava, evakuacije oko 200 ljudi, i nestanka struje u 10 tisuća kućanstava​.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button