SportValter Tuzlanski

Evropske zemlje prijete bojkotom Olimpijskih igara zbog Rusa


U suprotnom, postoji mogućnost bojkota najvećeg sportskog događaja.

Premijerka Estonije Kaja Kallas rekla je da bi sportisti iz njene zemlje mogli biti stavljeni u situaciju da se takmiče protiv Rusa, tvrdeći da su mnogi od njih “vojnici”.

“Mislim da bi naši napori trebali biti usmjereni na uvjeravanje naših drugih prijatelja i saveznika da je učešće ruskih i bjeloruskih sportaša jednostavno pogrešno”, rekla je Kallas.

Ona je, pored Rusa, u zabranu dodala i sportiste iz ruskog saveznika u ratu protiv Ukrajine:

“Dakle, bojkot je sljedeći korak. Mislim da će ljudi razumjeti zašto je to potrebno.”

Njen latvijski kolega, Arturs Krisjanis Karins, nazvao je “moralno nepristojnim” dopustiti Rusima da se takmiče na Olimpijskim igrama.

Estonija, Latvija i Litvanija graniče s Rusijom. Stekle su nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine. Snažno su podržavale Ukrajinu, još jednu bivšu sovjetsku republiku, u ratu.

Ukrajina se čvrsto protivi dopuštanju Rusima da se natječu.

U srijedu je Latvijski olimpijski odbor zaprijetio bojkotom Igara u Parizu ako se ruskim sportistima dopusti učešće. Pozvali su i druge zemlje da formiraju koaliciju kako bi izvršili pritisak na međunarodna sportska tijela.

Bilo je to prvo državno olimpijsko tijelo osim Ukrajine koje je radije izabralo bojkot umjesto da se takmiči protiv Rusije.

Predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda u petak je izrazio podršku odluci Međunarodnog paraolimpijskog odbora da zabrani ruskim i bjeloruskim sportistima nastup na međunarodnim takmičenjima, objavio je Baltic News Service.

“Podržavamo odluke da suspendira sportiste iz zemalja koje su počele neizazvani i neopravdani rat u Evropi. Time krše međunarodno pravo i ljudska prava. Međunarodna sportska zajednica ne može zatvarati oči pred ratnim zločinima”, rekao je Nauseda.

Za sada, MOK tjera sportske saveze da dopuste nastupe svim Rusima ili Bjelorusima koji nisu “aktivno podržavali rat u Ukrajini”, prenosi Euronews.

Tvrdi da bi bilo diskriminirajuće suspendirati sportiste samo na temelju njihova državljanstva. Olimpijsko tijelo im želi dopustiti da se takmiče kao “neutralni sportisti”.

“Ruski sportisti neće glumiti pod neutralnom zastavom. U sadašnjem svijetu nema neutralnosti”, rekla je litvanska premijerka Ingrida Simonyte.

Ostala nacionalna olimpijska sportska tijela, uključujući Američki olimpijski i paraolimpijski odbor, podržavaju napore MOK-a da pronađe put za učešće Rusa.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button