SvijetVijesti

Evropska unija zbog Orbana sazvala vanredni summit

Lideri država članica Evropske unije okupit će se na vanrednom samitu u Bruxellesu na kojem će pokušati slomiti otpor mađarskog premijera Viktora Orbana da odobri paket makrofinansijske pomoći Ukrajini.

Posljednjih dana i sedmica vode se intenzivni razgovori kako bi se došlo do rješenja, ali ishod još nije osiguran.

“Cilj je uvjeriti Mađarsku da se pridruži ostaloj 26-orici. Do danas se u tome nije uspjelo i sada je pitanje kako će se Orban postaviti na summitu,” rekao je jedan evropski diplomatski izvor.

Paket pomoći Ukrajini

Šefovi država ili vlada zemalja članica razgovarat će o reviziji sedmogodišnjeg proračuna, unutar kojeg je predviđen paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura za sljedeće četiri godine.

Na zadnjem summitu, sredinom decembra prošle godine 26 zemalja je podržalo pregovarački okvir koji je predložio predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, međutim, izostao je pristanak mađarskog premijera Viktora Orbana i odluka nije donesena jer je za nju potreban konsenzus svih država članica.

Prijedlog predviđa povećanje sadašnjeg Višegodišnjeg finansijskog okvira (VFO za razdoblje od 2021. do 2027. za 64,6 milijardi eura. Od toga je samo 21 milijarda svježeg novca, to jest toliko bi države članice morale povećati svoj doprinos proračunu, 10,6 milijardi eura dobilo bi se preraspodjelom postojećih sredstava, a preostale 33 milijarde su samo jamstva za zajmove koje bi EU podigla i proslijedila Ukrajini po povoljnim uvjetima.

50 milijardi eura

Ukupni predloženi paket za Ukrajinu iznosi 50 milijardi eura, od čega su 17 milijardi bespovratna sredstva, a 33 zajmovi.

Osim paketa pomoći za Ukrajinu, u prijedlogu revizije proračuna predviđene su 2 milijarde eura za migracije i upravljanje granicama, 7,6 milijardi eura za susjedstvo i svijet, 1,5 milijardi eura za Evropski fond za odbranu u okviru novog instrumenta STEP (Platforme za strateške tehnologije za Evropu), 2 milijarde eura za instrument fleksibilnosti, 1,5 milijardi eura za pričuvu za solidarnost i pomoć u nuždi.

Orban je zbog protivljenja pomoći Ukrajini blokirao cijeli paket. Za svoj pristanak tražio je zauzvrat odmrzavanje svih evropskih sredstava namijenjenih Mađarskoj. Komisija je prije decembarskog samita odmrznula 10,2 milijarde eura mađarskih sredstava, a ostalo je još oko 21 milijarda koje su i dalje blokirane.

Orban je posljednjih dana signalizirao da je spreman podržati paket pomoći Ukrajini u okviru sedmogodišnjeg proračuna, ali pod uslovom da se o tom odlučuje svake godine i to jednoglasno. To je neprihvatljivo ostalim državama članicama i nije u skladu sa evropskim pravilima.

Unutar EU-a povećava se pritisak na Orbana da prestane s ucjenjivanjem, na što on uzvraća da je Evropska unija ta koja ucjenjuje Mađarsku.

Britanski dnevnik Financial Times objavio je, pozivajući se na jedan radni dokument, da je 26 zemalja članica spremno, ako Orban ustraje pri svom stajalištu, javno zaprijetiti Mađarskoj da će ostati bez svih sredstava iz evropskog proračuna, što bi onda za posljedicu imalo odvraćanje investitora od ulaganja u Mađarsku i slabljenje njezine valute.

Kompromis

Ako Orban ne pristane na kompromis spominje se mogućnost da 26 država članica bilateralno osiguraju pomoć Ukrajini u predviđenom iznosu. Ali, to je dosta komplicirano, između ostaloga i zato, što u pojedinim zemljama članicama, to moraju odobriti njihovi nacionalni parlamenti. Osim toga, gubi se predvidivost finansijske pomoći, što se navodi kao jedan od ciljeva politike EU-a prema Ukrajini.

Izvan revizije VFO-a, razgovarat će se i povećanju sredstava za Evropski instrument penzione pomoći (EPF), za pet milijardi eura godišnje u sljedeće četiri godine. Iz toga instrumenta se plaća oružje i streljivo koje države članice dostavljaju Ukrajini iz svojih zaliha.

Lideri će također razgovarati i o stanju na Bliskom istoku.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button