Lifestyle

Evo zašto biste svaki dan trebali pojesti barem jednu bananu


Određene navike mogu pomoći u prevenciji srčanog udara. Vježbanje i dovoljno sna su odlične navike koje mogu smanjiti rizik, ali prehrane je također jako bitna.

Naime, studija sa Sveučilišta u Alabami je otkrila da jedenje banana svaki dan može pomoći u prevenciji srčanog i moždanog udara i to zahvaljujući učinku kalija na protok krvi i na zdravlje aterija.

Možda će Vas zanimati i:

I neka ranija istraživanja također su sugerirala da prehrana bogata kalijem može smanjiti rizik od razvoja nekih srčanih bolesti.

Kardiologinja Michelle Routhenstein navodi da je dovoljan unos kalija potreban u održavanju zdravog rada srca.

“Ako osobi nedostaje kalija, može doći do aritmije što može narušiti protok krvi prema mozgu, mišićima i organima”, objasnila je.

Osim toga, stručnjaci također navode da kalij poboljšava srčane funkcije tako što regulira otkucaje srca i gradi mišiće. Sve se to pozitivno odražava i na arterije, što posljedično dovodi do nižeg rizika od razvoja srčanog ili moždanog udara, navodi Reader’s digest.

Iako su potrebna dodatna istraživanja da se ponove ovi rezultati studije, do tada možete uključiti hranu bogatu kalijem u svoju prehranu, osim ako vam je liječnik drugačije savjetovao. Osim banane, kalijem je bogat i batat, grah, lisnato zelje, brokule, špinat, mrkve i cvjetača.

Izvor: Ba.n1info.comMožda će Vas zanimati i:

Back to top button