BiHVijesti

Evo koje cigarete poskupljuju u februaru

Od 19. februara




Sve cigarete “Tvornice duhana Rovinj” namijenjene tržištu BiH od 19. februara poskupljuju za dvadeset pfeninga.

Naime, Uprava TDR u petak je donijela odluku o povećanju maloprodajnih cijena cigareta i o tome obavijestila Upravu za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Glasnogovornik UIO BiH Ratko Kovačević potvrdio je za su dobili odluku TDR-a o povećanju maloprodajnih cijena njihovih proizvoda.

“Sva lica koja se bave prometom cigareta u BiH moraju prije početka primjene novih maloprodajnih cijena popisati zalihe i na njih obračunati akcizu u skladu s maloprodajnim cijenama”, rekao je Kovačević.

Naveo je kako se po paklici cigareta plaća proporcionalna akciza u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene i fiksna akciza od 1,65 KM po paklici i pripadajući PDV. Kovačević ističe da se u BiH nije dizala akciza za cigarete u 2024. godini, te da je povećanje cijena rezultat poslovne politike TDR-a i lančanog poskupljenja raznih drugih vrsta roba i usluga u procesu proizvodnje cigareta.

“Ono što je s aspekta naših propisa važno je to da u tu novu maloprodajnu cijenu cigareta budu precizno obračunate važeće akcize po paklici cigareta, a to je proporcionalna u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i fiksna u iznosu od 1,65 KM po paklici. Naravno na sve to se obračunava i 17% PDV-a, jer akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV-“, kaže Kovačević.

Tako će od 19. februara skuplje biti sljedeće cigarete: Filter 160, Dunhill, Lucky Strike, Rothmans, Eva Slims, Diva i Drina.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button