Svijet

Eurosong razmatra diskvalifikaciju Izraela
The Jerusalem Post prenosi da bi Izrael ove godine mogao biti diskvalifikovan s Eurosonga i to zbog pjesme čiji se naziv jasno odnosi na napad Hamasa od 7. oktobra.

Ranije su mediji prenijeli kako Evropska radiodifuzna unija (EBU) traži izmjenu teksta zbog političkih poruka. Iz javnog servisa ove zemlje tada su tvrdili da je došlo do nesporazuma, međutim, sad su se ponovo oglasili navodeći da razgovaraju s EBU-om.

Iako zvanično pjesma tek treba biti objavljena, Israel Hayom je ranije ove sedmice izvijestio da se numera kojom će Eden Golan predstavljati zemlju zove “Oktobarska kiša” i odnosi se na napad Hamasa od 7. oktobra.

Ynet je potom izvjestio da EBU vjeruje da je pjesma previše politička, jer zvanična pravila takmičenja zabranjuju bilo kakve političke izjave tokom takmičenja.

Glasnogovornica javnog emitera Kan je za The Times of Israel kazala kako su “uključeni u dijalog sa EBU-om u vezi s pjesmom koja će predstavljati Izrael na Evroviziji.” Ynet navodi da je odlučeno da ako pjesma bude diskvalifikovana zbog političkog sadržaja, Izrael će se povući iz takmičenja umjesto da mijenja riječi ili mijenja pjesmu.

Ministar kulture i sporta Miki Zohar nazvao je namjeru EBU-a “skandaloznom,” dok je numeru kojom će se predstaviti je okarakterisao kao “dirljivu pjesmu, koja izražava osjećaje ljudi i zemlje ovih dana” tvrdeći da “nije politička.”

“Svi se nadamo da će Eurovizija ostati muzički i kulturni događaj, a ne politička arena – gdje zemlje učesnice mogu da iznesu svoju jedinstvenost i nacionalnost na scenu kroz muziku,” poručio je.

Također, pozvao je EBU da “nastavi da se ponaša profesionalno i neutralno, i da ne dozvoli da politika utječe na umjetnost.”Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button