SvijetVijesti

EU uvela sankcije za 19 kineskih kompanija zbog povezanosti sa Moskvom
Evropska unija uvela je sankcije za 19 kineskih kompanija s ciljem kažnjavanja onoga za što Zapad vjeruje da je podrška Pekinga ruskom ratu u Ukrajini.

Popis objavljen u Službenom listu EU uključuje nekoliko firmi smještenih u Hong Kongu, kao i dva globalna “satelitska” diva.

14. paket sankcija protiv Rusije dodao je 61 novu firmu na popis subjekata optuženih za direktno “podržavanje ruskog vojno-industrijskog kompleksa” u ratu u Ukrajini, čime je ukupan broj kompanija porastao na 675.
Te su firme sada podložne drastičnim ograničenjima u pogledu prodaje robe i tehnologije dvostruke namjene koja bi se mogla koristiti za poboljšanje odbrambenog i sigurnosnog sektora Rusije.

Možda će Vas zanimati i:

Kina odbacuje optužbe Zapada da podržava rusku vojnu kampanju.

Među novim kompanijama na listi sankcionisanih dva su glavna igrača u kineskoj satelitskoj industriji uključena u prodaju satelita i satelitskih snimaka ruskoj plaćeničkoj skupini Wagner.

U oktobru je istraga AFP-a otkrila da je Wagner 2022. potpisao ugovor vrijedan više od 30 miliona dolara s kineskom kompanijom Beijing Yunze Technology Co Ltd za nabavu dva satelita i korištenje njihovih slika.

Ugovor je potpisan u novembru 2022., više od pola godine nakon invazije Moskve na Ukrajinu u kojoj je Wagnerova skupina pod vodstvom svog osnivača Jevgenija Prigožina igrala ključnu ulogu na bojnom polju.

Dva satelita visoke rezolucije pripadala su Chang Guang Satellite Technology, vodećoj globalnoj satelitskoj kompaniji koja jedodana na popis sankcija EU.

Još jedna firma na listi sankcija je Head Aerospace Technology, koja prodaje satelitske slike i stavljena je na popis američkih sankcija 2023. zbog opskrbe Wagner grupe.

Čak i ako Kina ne isporučuje oružje direktno Rusiji, Sjedinjene Američke Države i Evropa je optužuju da prodaje komponente i opremu moskovskoj vojnoj industriji.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lin Jian odbacio je te tvrdnje kao “lažne informacije”.

Firme sa sjedištem u Rusiji čine oko polovicu od 61 subjekta dodanih na popis EU u ponedjeljak.

Uz 19 kineskih kompanija, također je dodano devet iz Turske, dvije iz Kirgistana te po jedna iz Indije, Kazahstana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button