SvijetVijesti

EU stavila Rusiju na crnu listu država koje se smatraju poreznim rajevima


Evropska unija je jučer Rusiju stavila na crnu listu država koje se smatraju poreznim rajevima. Ovo je reakcija na rusku izmjenu zakona, koju Unija smatra štetnom i nepravednom.

Iz EU su poručili da je Rusija zadržala štetan i, kako su naveli, preferencijalni poreski sistem. Ukazali su da je ruskom agresijom na Ukrajinu onemogućeno rješavanje poreskih nesuglasica dvije strane.

Švedska ministrica finansija Elisabeth Svantesson, čija država predsjedava EU, izjavila je da nije riječ o političkoj odluci, bez obzira na trenutak kada je donesena. Tvrdi da je riječ o, kako je navela, tehničkoj procjeni da Rusija nije uspjela da se pozabavi štetnim dijelovima svog zakonodavstva.

Možda će Vas zanimati i:

Kako je objavio Euronews, ti dijelovi se odnose na prihode od intelektualne svojine i odredbe kojima se omogućava firmama da se pridržavaju starih, umjesto novih pravila.

Osim Rusije, na spomenutu crnu listu jučer su stavljeni Britanska Djevičanska ostrva, Kostarika i Maršalovi otoci. Prilikom razmatranja koja zemlja će se staviti na listu, u obzir se uzimaju tri kriterija, a to su poreska transparentnost, pravedno oporezivanje i mjere protiv prenosa profita multinacionalnih kompanija.

Pojedini poreski stručnjaci i organizacije civilnog društva kritikovali su ovu crnu listu EU, smatrajući da je previše ograničena i da se njome u obzir ne uzimaju države Unije poput Luksemburga i Nizozemske koje imaju karakteristike poreznih rajeva, prenosi Euronews.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button