SvijetVijesti

Elon Musk stigao u Izrael: Poručio da nema izbora osim da se uništi HamasMilijarder i vlasnik društvene mreže X Elon Musk je posjetio Izrael i sastao se sa premijerom te zemlje Benjaminom Netanyahuom.

Netanyahu je na svom nalogu društvene mreže X objavio fotografiju sa Muskom te je poručio da je sa njim obišao kibuc Kfar Aza kako bi mu pokazao zločine protiv čovječnosti koje je počinio Hamas.

Možda će Vas zanimati i:

Iz Izraela su poručili da su postigli načelni dogovor o korištenju komunikacija Starlink njegove kompanije SpaceX u Pojasu Gaze, gdje se pauza u ratu protiv Hamasa poklopila s posjetom tehnološkog poduzetnika.Elon Musk je tokom razgovora s premijerom Netanyahuom rekao da “nema izbora” osim da se uništi grupa Hamas kako bi se ostvarila bolja budućnost Gaze i složio se s Netanyahuom da ova organizacija ima genocidne namjere prema jevrejskom narodu.

Američki milijarder Musk, vlasnik X-a i šef SpaceX-a, ipak kaže da bi želio pomoći u obnovi Gaze nakon trenutnog rata i tvrdi da je rehabilitacija teritorije važan korak u sprječavanju budućeg rata.

“Ako želite sigurnost, mir i bolji život za stanovnike Gaze, onda morate uništiti Hamas. Prvo se morate riješiti otrovnog režima kao što je to učinjeno u Njemačkoj i Japanu”, rekao je Netanyahu.

Na to Musk odgovara da nemaju izbora.

Musk također napominje da su civilne žrtve “neizbježne” i da ih Izrael pokušava izbjeći u svom ratu protiv Hamasa.

Nakon napada Hamasa početkom oktobra u Kfar Azi, Izraelske odbrambene snage (IDF) su išle od kuće do kuće, skupljale mrtve u vreće za leševe i ukrcavale ih u kamion. Iz IDF-a su tada rekli da su žene, djeca, novorođenčadi i starci “brutalno iskasapljeni na način djelovanja ISIS-a”.

Hamas je negirao da su njegovi militanti odrubljivali glave djeci ili napadali žene. Glasnogovornik militantne grupe i visoki zvaničnik Izzat al-Risheq je rekao da je optužba “izmišljena i neosnovana”.

Kfar Aza je jedan od nekoliko kibuca, malih poljoprivrednih enklava, koje su podnijele najveći teret Hamasovog kopnenog napada.

Nakon Hamasovog napada uslijedili su brutalne napade na Gazu u kojem su poginule desetine hiljada ljudi. Sada je na snazi prekid vatre koji bi se trebao uskoro završiti, a vlast Izraela pregovara s Hamasom o produženju primirja. (FOTO: X.com)Izvor
klix

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button