Zanimljivosti i zabava

Egipatske piramide i dalje iznenađuju naučnike: Otkrivene nove tajne prostorije







Iako su godinama istraživali egipatsko arheološko blago, istraživači su i dalje otkrivali nove tajne i misterije sa drevnih nalazišta, prema izjavi Univerziteta Julius Maximilians iz Würzburga.

Grupa istraživača iz Egipta i Njemačke nedavno je otkrila nove prostorije unutar piramide Sahura. Ovaj projekt je vođen pod vodstvom egipatsko-njemačkog egiptologa dr. Mohameda Ismaila Khaleda i ima za cilj osvjetljavanje arhitekture piramide drugog faraona Pete dinastije (oko 2400. pr. n. e.), kao i prve osobe pokopane u Abusiru.

Foto: Mohamed Khaled / Uni WürzburgUlaz ka novom tunelu
Foto: Mohamed Khaled / Uni Würzburg Ulaz ka novom tunelu

Istraživanja su započela 2019. godine, s početnim radom na stabilizaciji temeljne strukture kako bi se osigurala sigurna provedba istraživanja. Tim je prvi put uspio osigurati pristup grobnim komorama kralja Abusira.

Što se tiče misterioznog tunela, tim je otkrio izvorne dimenzije komora i skicu predprostora, koji su bili ozbiljno oštećeni. Otkriće ovih elemenata omogućilo je istraživačima da identificiraju nove zidove koji su prekrivali srušene dijelove. Posebno je istočni zid predprostora bio znatno oštećen, a sačuvan je samo sjeveroistočni kut i otprilike 30 centimetara istočnog zida.

Piramida “Sahura”

Tim je također pronašao niski prolaz koji je originalno otkrio John Perring 1836. godine. Kada su istraživači naišli na taj tunnel u vrlo lošem stanju, bio je ispunjen krhotinama i nisu mogli dalje proći. Međutim, uspjeli su potvrditi Perringovu teoriju da taj prolaz vodi do skladišta, i do sada su otkrivena osam takvih skladišta.

Nedavno pronađene prostorije u istoimenoj piramidi!
Nedavno pronađene prostorije u istoimenoj piramidi!

Koristeći najnoviju tehnologiju, uključujući 3D lasersko skeniranje s prijenosnim LiDAR skenerom ZEB Horizon od tvrtke GeoSLAM, istraživači su surađivali s timom 3D Geoscan kako bi detaljno istražili unutrašnjost piramide. Upotreba ove tehnologije omogućila je timu da stvori sveobuhvatnu kartu, koja obuhvaća velika vanjska područja, uske hodnike i komore unutar piramide, kako izvještava Jerusalem Post.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button