SvijetVijesti

Egipat i Emirati spremni biti dijelom postratnih sigurnosnih snaga u Gazi
Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati spremni su sudjelovati u postratnim sigurnosnim snagama za Gazu, kazao je američki državni sekretar Antony Blinken svojim kolegama tokom nedavne posjete regiji, navela su tri dužnosnika upućena u situaciju za Times of Israel u utorak.

Sjedinjene Američke Države traže podršku arapskih saveznika za tu inicijativu, dok se pripremaju za predstavljanje svoje vizije upravljanja Gazom nakon rata, iako primirje između Izraela i Hamasa i dalje ostaje nedostižno.

Tokom posjete Kataru, Egiptu, Izraelu i Jordanu prije dvije sedmice, Blinken je informisao sagovornike da su SAD ostvarile napredak na tom planu, dobivajući podršku Kaira i Abu Dhabija za stvaranje vojnih snaga koje bi sarađivale s lokalnim palestinskim dužnosnicima, kazali su arapski dužnosnik, američki dužnosnik i treći izvor upućen u situaciju.

Možda će Vas zanimati i:

Međutim, dužnosnici su rekli da su i Egipat i UAE postavili uslove za svoje sudjelovanje, uključujući zahtjev da inicijativa bude povezana s uspostavom puta prema budućoj palestinskoj državi — što izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećava da će blokirati, navodi izraelski list.

Treći izvor upućen u situaciju rekao je da Egipat također zahtijeva potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze — uslov koji bi vjerojatno bio suprotan Netanyahuvom planu da zadrži totalnu sigurnosnu kontrolu nad Pojasom, s mogućnošću ponovnog ulaska po potrebi kako bi spriječio ponovno oživljavanje Hamasa.

Blinken je rekao sagovornicima da će SAD pomoći u uspostavi i obuci sigurnosnih snaga te osigurati da imaju privremeni mandat, kako bi ih eventualno zamijenila palestinska sigurnosna tijela, dodao je treći izvor, naglašavajući da je cilj da Palestinska uprava preuzme kontrolu nad Gazom. Ponovno ujedinjenje Pojasa i Zapadne obale pod jednim upravnim tijelom smatra se ključnim korakom prema budućem rješenju dvije države.

Američki državni sekretar je također pojasnio da SAD neće sudjelovati sa vlastitim vojnim snagama, rekao je izvor.

Toekom konferencije za novinare 12. juna, u Dohi, Blinken je rekao da će SAD i njihovi partneri uskoro objaviti planove za upravljanje postratnom Gazom.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button