BiHPolitika

Donesena odluka: RS će ubuduće prikupiti više sredstava iz indirektnih poreza


Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje usvojen je prijedlog o utvrđivanju koeficijenta za raspodjelu novca od indirektnih poreza.

Prema prijedlogu koji je Klix.ba ranije objavio povećan je koeficijent za Republiku Srpsku na 34,44% pa bi taj entitet u narednom periodu trebao dobiti oko 60 miliona KM više nego kod prethodne raspodjele.Kako Klix saznaje današnja odluka je usvojena glasovima 4:1, a protiv je bio član UO Zijad Krnjić.

Možda će Vas zanimati i:

Prema novoj odluci za Federaciju BiH je smanjen koeficijent i sada iznosi 62,01% dok je kod prethodne raspodjele iznosio 63%. Koeficijent za Brčko Distrikt je ostao nepromijenjen i iznosi 3,55%.

Ova odluka se donosi i opravdava prema krajnjoj potrošnji. Što znači da je u prethodnim mjesecima krajnja potrošnja porasla u RS-u, dok je u FBiH smanjena. Ipak, postoje i brojne zamjerke za takvu argumentaciju u kontekstu nedostupnosti i čak fingiranja podataka potrošnje.

Na današnjoj sjednici za predsjedavajućeg UO izabran je Srđan Amidžić (SNSD), nedavno imenovani državni ministar finansija.Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button