ArhivaTuzlaU fokusuVijesti
U fokusu

Dokumentarno-historijskom izložbom sutra se obilježava 30 godina 1. Tuzlanske brigade

Heroji


TUZLA – Od 14. do 16. maja obilježava se 30 godina od formiranja 1. Tuzlanske brigade.

Prva Tuzlanska brigada je i prva formirana brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine koja je bila jedna od najačih jedinica koja je presudno uticala na oslobađanje i čuvanje najveće slobodne teritorije u Sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini.

Brigada je formirana u ranim jutarnjim satima na prostoru strelišta u tuzlanskom naselju Paša bunar samo desetak sati poslije herojske odbrane grada na Brčankoj malti 15.05.1992. godine od agresorske paravojske tkzv Srpske republike sa dijelom pripadnika Vojske Jugoslavije i pokušaja okupacije Tuzle na način kako je to prije toga učinjeno u mnogim gradovima širom BiH.

Obilježavanje godišnjice planirano je kroz dva događaja, a to su dokumentarno-historijska izložba te svečano obilježavanje formiranja brigade.

Izložba će se održati u subotu 14.05.2022. godine u 12.00 sati u prostoru Ateljea „Ismet Mujezinović“ JU Centar za kulturu Tuzla. Na izložbi će se prikazati kratki video prilog i oko 150 fotografija iz perioda 1992-1995. Godina.

Ljubiša Veljković, direktor muzeja Istočne Bosne, naveo je nekoliko pojedinosti kada je u pitanju sama izložba:

“Muzej Istočne Bosne organizuje prvu izložbu za Prvu tuzlansku brigadu, odnosno za Prvu brigadu Armije Republike Bosne i Hercegovine kroz koju je prošlo preko 6000 pripadnika oružanih snaga. Prvi put radimo ovu dokumentarno-historijsku izložbu autora historičara Nermina Ibrića, u saradnji sa arhivom Tuzlanskog kantona, centrom za kulturu Tuzla i sa udruženjem Prva tuzlanska brigada. Svi posjetioci mogu pogledati ovu izložbu od sutra. Sutra je zvanično otvaranje u 12 sati u Ateljeu Ismet Mujezinović i trajat će sve do 21. maja.”

Nakon ovog događaja slijedi svečano obilježavanje formiranja brigade u ponedjeljak, 16. maja sa početkom u 12 sati u prostoru OS Bosne i Hercegovine (polaganje vijenaca i cvijeća ispred spomen ploče) te na stadionu OFK Tuzla gdje će se održati smotra boraca i obraćanje.

Oba događaju su otvorena za javnost i svi su dobrodošli.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button