BiH

Dodik: Vrijeme je za mirni razlaz u BiH, nemoguć je dogovor


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je u utorak na “mirni razlaz” države u čijem vrhu sjedi, ustvrdivši kako je nemoguć bilo kakav dogovor o njenoj budućnosti.

Dodik je pred novinarima u Banjaluci optužio Bošnjake da uporno pokušavaju dominirati i majorizirati Srbe i Hrvate te da za to sada koriste i rat u Ukrajini ne bi li, podupirući sankcije protiv Rusije, dobili dodatne simpatije zapada za svoje ciljeve.

“Došlo je vrijeme da pokušamo još jednom aktivirati mehanizam mirnog razlaza u BiH,” kazao je Dodik, uz ocjenu kako bi nakon dovršetka tog procesa svi mogli “mirno živjeti.”

Možda će Vas zanimati i:

Potvrdio je kako će se on lično, kao i svi drugi dužnosnici iz njegove stranke, nastaviti odlučno protiviti donošenju bilo kakvih odluka na razini BiH kojima bi se ta država pridružila sankcijama protiv Rusije.

Napao je ministra odbrane BiH Sifeta Podžića i načelnika zajedničkog stožera oružanih snaga BiH generala Senada Mašovića zbog sudjelovanja na konferenciji koju je organizirao američki ministar odbrane Lloyd Austin.

Cilj je bio dogovor s ukrajinskim dužnosnicima o tome kako 40-ak država može pomoći Ukrajini u odbrani od ruske agresije.

Dodikova je teza kako je sve to “dio jednog udruženog pothvata” kojim Bošnjaci žele srušiti BiH.

“Muslimanski nacionalizam je otišao do te mjere da pokušava iskoristiti ukrajinsku krizu da bi reafirmirao svoje ciljeve,” kazao je Dodik.Izvor
Ba.n1info.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button