BiHZanimljivosti i zabava

Dodik: Uvest će se testiranja na drogu i zabraniti mobilni telefoni

Predsjednik RS-a Milorad Dodik prisustvovao je današnjoj vanrednoj sjednici vlade ovog bh. entiteta te se osvrnuo na tragični slučaj u Beogradu i ubistvo osmero djece u osnovnoj školi.

Dodik je naglasio kako je danas izuzetno teško vaspitati dijete i da je u tom lancu odgovorno mnogo institucija i pojedinaca.

“Vaspitati dijete nije samo stvar škole. U lancu roditelj, škola, država i sistem i odgovornih institucija treba tražiti jedinstvo. Ako bilo ko iskoči iz tog sistema, društvo se neće moći odbraniti. Olako smo prihvatili neoliberalne vrijednosti kroz programe koji su nam devastirani. Danas nizom uslovljavanja doveli smo naš obrazovni sistem da ne odražava potrebe našeg društva u cjelini”, rekao je Dodik.

Nakon toga, Dodik se osvrnuo i na probleme koji su sada prisutni u obrazovanju.

“Nevjerovatno je da dijete od par mjeseci već igra igrice na telefonima. Roditelji to olako prepuštaju i mi moramo strahovati za generacije koje dolaze. Razvili smo sistem kontrole u školama već nekoliko godina i on daje rezultat, ali ne i definitivan. Zato će se pojačati sigurnost kroz pripadnike MUP-a. Problema ima da stariji đaci borave u smjenama kada ne idu u školu i tu se pravi atmosfera koja može izazvati vršnjačko nasilje. Neophodno je na to reagovati”, mišljenja je Dodik.

Osvrnuo se i na prve mjere koje će Vlada RS-a preduzeti u narednim mjesecima.

“Veoma brzo će se u škole uvesti zabrana unošenja telefona za djecu. Pogotovo u vrijeme časova. Djeca koja budu ulazila u razred morat će odložiti telefone za vrijeme trajanja nastave. Tu neće pomoći ni ljutnja roditelja. Ako to dopustimo, onda obrazovne institucije više neće biti obrazovne. Prosvjetni radnici rade težak posao i mi njih moramo podržati”, ističe predsjednik ovog bh. entiteta.

Na kraju, poručio je i kako će se uvesti i testiranja na drogu u školama.

“Primjećujemo da ima i opojnih sredstava u školama i da je nephodno učiniti sve da se to spriječi. Uvest ćemo redovna i vanredna testiranja djeca na uzimanje opojnih droga”, zaključio je Dodik.

Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button