BiH

Dodik postavio ultimatum Trojci: Ukoliko ambasadore i Šmita ne proglasimo neprijateljima BiH, ponudit ćemo se SDA i donosimo svoje zakoneMilorad Dodik na samom kraju obraćanja NSRS uputio je ultimatum koalicionim partnerima – Trojci, ali i zahtjev Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Ukoliko ga ne ispune, naredio je da poslanici RS prestanu glasati, a da se odmah krene u proces donošenja ranijih zakona (izborni, UIO, OS…) te da će tražiti zaštitu Srbije.

Od Predstavničkog doma PS BiH Dodik traži da donese izmjene Izbornog zakona, razvlasti CIK i da potvrdi da je jedino mjesto gdje se zakoni mogu donositi PSBiH. Također, da se utvrdi brzi put za približivanje putu EU, ali i da proglasi neprijateljima BiH ambasadore Velike Britanije, Njemačke i SAD te visokog predstavnika i izbaci ih iz BiH.

“Ukoliko se to ne desi, RS da odmah napusti sistem odlučivanja, ali da ostanu tamo naši ljudi i ništa ne odlučuju. Da s partijama u kojima se nalazimo u partnerstvu raskinemo partnerstvo i drugim strukturama kod Bošnjaka ponudimo, recimo Salkićevom SDA-u da napravimo dogovor koji će omogućiti novo vrijeme. RS će donijeti deklaraciju i potvrditi teritorijalni integeritet BiH, ali i ustavno uređenje od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Da se RS povuče iz UIO, OSBiH, VSTV i drugim sporazuma, aktivira zakon o agenciji za lijekove i druge zakone koji su već pripremljeni po hitnoj proceduri i da RS donese svoj zakon o izborima i već danas usvoji u formi nacrt. Neki mi govore, ovo je navlakuša za tebe, visoki predstavnik će poništiti ovaj zakon. Potpisat ću odmah taj zakon, a onda ćemo se dogovoriti šta ćemo. Ako se ovo ne desi, da RS insistira sada na Uskršnjem saboru RS i Srbije, a dejtonskoj ulozi Srbije, deklaracijom Sabora proglasi da su Bošnjaci kršili Dejtonski sporazum, da Srbija ne može da stoji iza toga i da je spremna da brani RS pred međunarodnim pravom. Možda ima još prostora za dogovor Srba i Bošnjaka,” poručio je Dodik.

Možda će Vas zanimati i:

Također, naložio je NSRS da donese zaključak i obaveže Vladu RS da napravi program za modernizaicju i opremanje policije RS.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button