BiH

Dodik nakon otkazanog ročišta u Sudu BiH: Tražimo da se suđenje premjesti, ovo je politički proces
Predsjednik RS-a Milorad Dodik obratio se medijima nakon otkazanog ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine te je ponovio ranije stavove kako je riječ o političkom procesu protiv njega.

Dodik je pred zgradom Suda BiH obrazložio i zašto je ročište tj. glavni pretres otkazan.

“Ovo je politički proces. Zakon je dao nama pravo da tražimo da se premjesti suđenje. Vijeće Suda je reklo da odbija naš zahtjev i rekli su nam da imamo tri dana žalbe. To ističe u ponedjeljak i žalit ćemo se tačno tad na kraju radnog vemena ako treba. Ovo dokazuje više o slabostima sistema nego o nekoj mojoj krivici. Nije ni počela rasprava jer je moj tim uložio zahtjev da se premjesti suđenje. Sudija je bio korektan i uvažio činjenice,” rekao je Dodik te je prozvao i Christiana Schmidta i ambasadora SAD-a Michaela Murphyja nazvavši ih “smradom” i “kretenom.”

Poručio je kako su oni ljudi izvan sistema BiH.

“U RS-u niko to ne koristi niti čita, ako koristi. Radi se o ljudima izvan sistema koji pokušavaju da se nameću sa legalno izabranim organima na nivou BiH. Oni skrnave sve ovo i nemoj da niko misli da ovaj proces i naš dolazak predstavlja priznanje ovako neustavnog i nezakonitog procesa i kolonijalnog ponašanja,” ističe Dodik.

Poručio je i kako ova zemlja pripada svim građanima.

“RS je u ustavnom poretku BiH i pristajemo na ustavnu BiH. Na Schmidtovu ne. Ako nas budu tjerali, istjerat će nas iz BiH. Ovakvim ponašanjem da jedan Schmidt odlukom mijenja zakon i dovodi do sudskog procesa, ne možete naći nigdje u svijetu. Ako neko misli da je ovo pravno ispravan proces, grdno se varaju. RS se neće prihvatiti da bude dio kolonije koju prihvataju ovdje u FBiH. Kolonijalna uprava je davno prošla,” mišljenja je predsjednik RS-a.

Na kraju, poručio je kako zvaničnici RS-a imaju dokaze da predstavnici Američke ambasade u BiH posjećuju Tužilaštvo BiH i sugeriraju u kojem pravcu predmeti trebaju ići.

“Enormna zavisnost od visokog predstavnika ne donosi ništa dobro BiH i bilo kome. Američki predstavnici posjećuju Tužilaštvo i daju sugestije šta treba da se uradi. Imamo dokaze za to. Imamo ljude koje smo dokumentovali. Sve u svoje vrijeme. Javnosti ću poručiti. Nemojte se igrati sa RS-om. Mi ne prihvatamo Schmidta, ne prihvatamo ponašanje ambasadora Murphyja. Ne prihvatamo BiH izvan ustava. Ne namećem ja nikome ništa,” zaključio je Dodik.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button