BiHPolitikaVijesti

Dodik i RS mogu biti žestoko kažnjeni i bez zvaničnih sankcija EUKako Klix.ba saznaje iz diplomatskih izvora sve je manje strpljenja za poteze koje provodi predsjednik entiteta RS Milorad Dodik.

I pored toga što su sankcije zbog Mađarske trenutno van domašaja, Evropska komisija na raspolaganju ima veliki broj finansijskih mjera kojima može kazniti destruktivnu politiku.

Prošlogodišnje blokiranje dva projekta bile su poruka Brisela koliko su na rubu strpljenja.

Također navode da se Milorad Dodik već nalazi u izolaciji i da se sastaje samo sa Mađarima zbog njihove politike i komesarom za proširenje Varhelyijem koji dolazi iz Orbanove stranke.

Što se tiče sankcija EU one se donose jednoglasno, ali postoje primjeri, kao naprimjer za Rusiju, gdje je dovoljno da se neka država samo ne usprotivi sankcijama i da budu usvojene.

Dakle protiv su načelno, ali ne glasaju i time su sankcije usvojene.

Mađarska je trenutno jedina članica EU koja je javno protiv sankcija Dodiku. Ipak, diplomatski izvori iz Brisela naglašavaju da je uskraćivanje finansijskim sredstava najjače oružje koje postoji i koje su lomile i Orbana da uskladi svoje propise.

Osim finansija moguća je i obustava svake komunikacije ne samo sa Dodikom nego i drugim institucijama i nositeljima funkcija u RS-u.

Također sve poteze koji se povlače su koordinisani sa međunarodnim partnerima kao što su EBRD i MMF.

Evropska unija ozbiljno shvata situaciju u BiH jer je ruska invazija na Ukrajinu pokazala šta se dešava ukoliko se popušta i ne reaguje pravovremeno. Dodik se prošle godine smirio nakon obustave dva projekta, ali je zatim opet krenuo s udarima na državu BiH, a u Briselu nisu zaboravili ni odlikovanje Vladimira Putina i usvajanje zakona kojim ne priznaje odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button