Valter Tuzlanski

Dobra vijest za studente i poslodavce: Dopunama zakona će rad i školovanje ići zajedno

Dopunama Zakona o radu koje je utvrdila federalna Vlada reguliše se privremeni i povremeni rad studenata, koji pozdravljaju ovu odluku, kao i poslodavci.

Kada završe fakultet i konkurišu za posao, studenti nailaze na prvu prepreku. Poslodavci nerijetko traže da imaju radno iskustvo koje nisu mogli steći za vrijeme školovanja. Kod studenata postoji želja za radom, a poslodavcima je radna snaga potrebnija više nego ikad. Stoga je izmjena propisa bila neminovna.

RADNO VRIJEME

Kako vremena za čekanje više nema, vlasti su priču o zapošljavanju studenata pokrenule s mrtve tačke. Na prijedlog federalnog Ministarstva rada i socijalne politike, na čijem čelu je Adnan Delić, Vlada FBiH je koncem prošle godine utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu kojim se regulišu privremeni i povremeni rad studenata.

Studenti će imati mogućnost da sa poslodavcima potpišu ugovor o radu na određeno vrijeme za sezonske i pomoćne poslove, sa punim ili nepunim radnim vremenom. Također, student ovaj ugovor može zaključiti najviše dva puta u toku jedne godine, na period koji ukupno ne može biti duži od 180 dana.

Imran Pašalić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), pozdravio je potez Vlade, ali i, kako kaže, svaku aktivnost koja ima za cilj da se pomogne studentima.

– Volio bih kada bi studenti bili više uključeni u procese koji se tiču njih. Na taj način bi bila bolja i rješenja koja se predviđaju, jer bi bila kreirana od onih kojima su namijenjena. Dobar primjer je Strategija prema mladima KS-a, gdje su mladi učestvovali u njenom kreiranju, jer studenti najbolje poznaju svoje potrebe i probleme sa kojim se suočavaju. Kad je u pitanju studentski rad, imamo ogromne probleme. Naši studenti nemaju gotovo nikakvo radno iskustvo, a to im se kod prvog zaposlenja traži, što nije moguće ostvariti ako ste redovan student bilo kojeg univerziteta. Zakon to ne dozvoljava. Ugovor o djelu nije opcija poslodavcima i studentima manjka radno iskustvo. U većini grupacija studenti su fokusirani na teoretski dio nastave, dok praktični dio izostaje, pa su studenti sve manje konkurentni na tržištu rada, s obzirom na to da po završetku studija nemaju radno iskustvo. Zato je dobro da se dešava promjena, kaže Pašalić.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button