Vijesti

Dobit banaka u FBiH prvi put premašila pola milijarde KM
Banke registrovane u Federaciji BiH ostvarile su prošle godine neto dobit, odnosno čistu zaradu od 520 miliona KM. Riječ je o rekordnom profitu bankarskog sektora.

Poređenja radi, banke u Federaciji BiH 2022. godine su ostvarile neto dobit u iznosu od 363 miliona KM, a godinu prije toga 293 miliona maraka, izvještava BiznisInfo.ba.

Inače, ukupni prihodi banaka u 2023. iznosili su milijardu i 485 miliona KM. Ukupan rashod je bio oko milijardu i 17 miliona. Plaćeno je i oko 43 miliona KM poreza na ovaj dobitak.

Možda će Vas zanimati i:

Ukupni prihod od kamata i slični prihodi bili su oko 915 miliona, dok su operativni prihodi iznosili 658 miliona.

Još uvijek nema pojedinačnih podataka kako je koja banka poslovala. No, vjerovatno je da su sve banke poslovale pozitivno, jer trenutno u FBiH ne postoji nijedna “problematična” banka.

Na prostoru FBiH registrovano je ukupno 13 banaka.

Ovi podaci govore da je nastavljen rast bankarskog sektora u našoj zemlji koji je veoma likvidan i stabilan, ali i jako profitabilan.

Banke su u prošloj godini pružale snažnu podršku građanima, kompanijama ali i državi – jer su praktično kroz kupovinu vrijednosnih papira (obveznice i trezorski zapisi) održavale entitetske budžete likvidnim, podsjeća BiznisInfo.ba.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button