SvijetVijesti

Dignuta optužnica protiv Trumpa, optužen za “urotu protiv američke države”


Bivši američki predsjednik Donald Trump u utorak optužen za svoje pokušaje da promijeni rezultat predsjedničkih izbora 2020., što je najteža optužba protiv bivšeg predsjednika koji je već kazneno gonjen.

Glavni favorit republikanskih predizbora za izbore iduće godine optužen je za “urotu protiv američke države”, ometanje službenog procesa i zloupotrebu izbornih prava, nakon istrage koju je nadgledao specijalni tužilac Jack Smith.

Bivši američki predsjednik u utorak je dobio kaznenu prijavu po treći put u četiri mjeseca, ovaj put zbog pokušaja da poništi svoj poraz na izborima u SAD-u 2020., do čega dolazi u trenutku dok vodi kampanju za povratak na mjesto predsjednika sljedeće godine.

Optužnica u četiri tačke navodi da se Trump urotio kako bi prevario SAD spriječivši Kongres da potvrdi pobjedu predsjednika Joea Bidena te kako bi lišio birače njihovog prava na poštene izbore.

Trumpu je naređeno prvo pojavljivanje pred federalnim sudom u četvrtak.

Optužbe proizlaze iz istrage posebnog tužioca Jacka Smitha o navodima da je Trump, danas glavni kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., pokušao poništiti svoj poraz od Bidena, svog demokratskog suparnika.

U optužnici se navodi da se Trump urotio sa šest drugih neimenovanih osoba kako bi poništili rezultate. Tužioci su napisali da je Trump znao da su lažne njegove tvrdnje da su izbori bili lažirani, ali ih je svejedno ponovio kako bi “stvorio intenzivnu nacionalnu atmosferu nepovjerenja i bijesa i nagrizao vjeru javnosti u administraciju izbora.”

U priopćenju Trumpova kampanja navela je da je on uvijek slijedio zakon i okarakterizirala optužnicu kao politički “progon” koji podsjeća na nacističku Njemačku.

Dužnosnici su međutim posvjedočili da je Trump na njih vršio pritisak na temelju lažnih tvrdnji o raširenoj izbornoj prevari. Njegove pristaše napale su američki Kapitol 6. januara 2021. u pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi Bidenovu pobjedu.

Optužnica također optužuje Trumpa i njegove suučesnike za organiziranje lažnih izbornih lista u sedam država, od kojih je u svima izgubio, kako bi predali svoje glasove da ih Kongres prebroji i službeno potvrdi 6. januara.

Suučesnici nisu imenovani, ali čini se da je jedan od njih bivši dužnosnik Ministarstva pravosuđa Jeffrey Clark, bivši šef civilnog odjela koji se pokušao postaviti na mjesto glavnog državnog odvjetnika kako bi mogao pokrenuti istrage o prevarama glasača u Georgiji i drugim tzv. swing državama. Clark nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Čini se da je drugi navodni zavjerenik odvjetnik John Eastman, koji je pogrešno sugerirao da bi se potpredsjednik Mike Pence mogao usprotiviti potvrđivanju izbornih rezultata. I Eastmanu i Clarku zaplijenjeni su i pretraženi telefoni u istrazi prošle godine.

Trump je prvi bivši predsjednik SAD-a koji se suočio s kaznenim optužbama. On pak nastoji prikazati kaznena gonjenja kao dio politički motiviranog lova na vještice.

Ovo predstavlja drugu rundu saveznih optužbi koje pokreće Smith, kojeg je državni odvjetnik SAD-a Merrick Garland u novembru imenovao posebnim tužiocem.

Optužen po 40 tačaka optužnice

U junu se Trump izjasnio nevinim nakon što ga je savezna velika porota u Miamiju, koju je sazvao posebni tužilac, optužila u 37 tačaka optužnice zbog nezakonitog zadržavanja povjerljivih vladinih dokumenata nakon odlaska s dužnosti 2021. i ometanja pravde. Tužioci su ga optužili da je riskirao neke od najosjetljivijih tajni američke nacionalne sigurnosti.

Prošlog četvrtka, tužioci su dodali još tri kaznene tačke protiv Trumpa, čime je ukupan broj porastao na 40, optužujući ga da je naredio zaposlenicima da izbrišu sigurnosne videozapise dok je bio pod istragom zbog zadržavanja dokumenata.

Prve optužbe protiv Trumpa pojavile su se u martu, kada ga je optužila velika porota koju je sazvao okružni tužilac Manhattana. Trump se u aprilu izjasnio nevinim po 34 tačke optužnice koje ga terete za krivotvorenje poslovne dokumentacije koja se odnosi na plaćanje porno zvijezdi Stormy Daniels kako bi prije izbora 2016. kupio njezinu šutnju o seksualnom kontaktu koji je rekla da je imala s njim. Trump je negirao susret.

Trump (77) predvodi brojne republikanske predsjedničke kandidate dok traži revanš s Bidenom (80) sljedeće godine. Biden je u aprilu pokrenuo kampanju za reizbor.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button