SportTuzla

Danas otvoreno državno prvenstvo Specijalne olimpijade u inkluzivnoj košarci

Danas je svečano otvoreno državno prvenstvo Specijalne olimpijade u inkluzivnoj košarci. Domaćin ovog prvenstva je SKPC “Mejdan” Tuzla.

Specijalna olimpijada u inkluzivnoj košarci pod nazivom JEDNA IGRA – JEDNO SRCE danas je u SKPC „Mejdan“ okupila 12 ekipa koje su pored takmičarskog dijela učetvovale u MAT (motor activity program) i Healty program (fitness i zdrav način ishrane), kao i inkluzivnom turniru za djecu osnovnoškolskog uzrasta.

Naglašavajući da „entuzijazam i ustrajnost osoba sa invaliditetom mogu da budu primjer svima nama“, ministar Esad Džidić je kazao da bavljenje sportom ima višestruke dobrobiti i svakako je nešto što treba poticati. „Resorno ministarstvo i Vlada TK podržali su niz aktivnosti i manifestacija kako bi se povećala socijalna inkluzija i fokus pomjerio na vrline i posebnosti te populacije. Ipak, i pored pokazane velike socijalne osjetljivosti još je mnogo zadataka koje treba da uradi zakondavna i izvršna vlast kako bi svakodnevne djelatnosti osoba sa invaliditetom učinili što lakšim, kazao je ovom prilikom ministar Džidić.

Izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Delić-Selimović rekla je da je uz podršku Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u BiH ova manifestacija proglašena najznačajnijom u BiH. „Mi smo se uključili i različitim aktivnostim po školama. Ono što je najbitinije da se i marginalizirane grupe i osobe sa invaliditetom u okviru Specijalne olimpijade pokušaju uključiti u ovaj inkluzivni dio. Evropska sedmica košarke obilježava se u 57 euroazijskih zemalja a evo i BiH se pridružila tome“, kazala je direktorica Delić-Selimović.

UNFPA i Specijalna olimpijada potpisali su Memorandum o razumijevanju sa ciljem zajedničke posvećenost osnaživanju mladih osoba s intelektualnim poteškoćama, posebno djevojčica i žena, da dobiju povećanu socijalnu zaštitu i bolji pristup zdravstvenim uslugama.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button