Zanimljivosti i zabava

Da li znate zašto se lovorov list stavlja u jelo?

Lovorov list od davnina je cijenjen kao vrhunski začin koji jelima daje osebujnu aromu, ali i kao prirodni lijek koji djeluje protuupalno i antiseptički.

Listovi drevne zimzelene biljke koja raste širom Sredozemlja bogati su raznovrsnim mineralima (kalij, bakar,mangan, kalcij, željezo, cink, magnezij, selen) te vitaminima B skupine koji su važni za metabolizam, hormonsku ravnotežu te za normalan rad živaca i mišića.

Lovor se koristi u liječenju probavnih i kardiovaskularnih smetnji, gihta i reume te kod nervoze i nesanice.

Eterično ulje lovora izvrsno je za inhalacije, a vrlo je korisno i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada i viroza.

Pored toga što daje predivnu aromu i ukus svakom jelu, lovor se koristi i da smanji količinu masnoće u istom.

Ako ne verujete, prepolovite pile i svaku polovinu stavite u šerpu i prelijte vodom. U jednu dodajte lovorov list, a u drugu nemojte. Kada se piletina skuva videćete kako je u onoj u kojoj se nalazi začin mnogo manje masnoće.



Izvor
24sata.hrespreso.co.rs

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button