SvijetZanimljivosti i zabava

Da li ste znali: Pablo Pikaso je napravio poster za film „Bitka na Neretvi“Legendarni Pablo Picasso izradio je plakat za film “Bitka na Neretvi” Veljka Bulajića, a zauzvrat je tražio samo sanduk s bocama jugoslovenskog vina.

Picasso je gledao Bulajićev dokumentarni film “Skoplje '63”, koji govori o katastrofalnom zemljotresu u spomenutom gradu. Film je 1964. u Monte Carlu dobio nagradu Zlatna nimfa. Slikar je prisustvovao ovoj ceremoniji i prišao reditelju da mu čestita.

On ga je upitao da li bi želio raditi na plakatu za “Bitku na Neretvi”, što je on rado prihvatio. Iskoristio je svoju sliku “The Rape of the Sabine Women”.

Foto: Twitter

Premijera “Bitke na Neretvi” održana je 29. novembra 1969. godine u Sarajevu. Prisustvovale su brojne poznate ličnosti, a među njima je bio i Josip Broz Tito.

Uloge su ostvarili: Milena Dravić, Ljuba Tadić, Velimir Bata Živojinović, Yul Brynner, Ljubiša Samardžić, Orson Welles, Boris Dvornik, Rade Marković, Sylva Koscina, Hardy Krüger i drugi.

Činjenica je da se svjetski uspjeh ovog filmskog ostvarenja iz sadašnje perspektive čini gotovo nestvarnim. Produkcijske kompanije na Balkanu i dalje sarađuju, ali u dosta manjoj mjeri. Značajniju saradnju sa stranim kompanijama možemo samo zamišljati. Isto tako, mladi glumci imaju izuzetno težak zadatak, a to je dostići uspjeh filmskih legendi koje su ranije spomenute.Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button