Lifestyle

“Crnac bez jaja”: Jednostavan recept za savršen čokoladni kolač










Jednostavno, brzo, slatko i superčokoladno, točno ovako bismo opisali ovaj popularni, sočni i tamni kolač poznat pod imenom “crnac bez jaja”.

Kako mu naziv govori, ovaj sočni čokoladni kolač ne sadrži jaja, stvarno se brzo i lako priprema i idealan je kad vam se jede neki čokoladni kolač koji je gotov začas. Jedino treba imati malo strpljenja kako biste dočekali da se kolač dobro ohladi da biste u potpunosti uživali u njemu.

U smjesu za biskvit slobodno možete dodati i suhih brusnica, sjeckanih oraha, lješnjaka ili badema, dobro ocijeđene višnje iz kompota jer se baš sa svime dobro slaže. Možete ga poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda od vanilije.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 540 g čvrstog jogurta
  • 300 g glatkog brašna
  • 250 g šećera
  • 120 ml ulja
  • 25 g kakaa
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • komadić maslaca za premazivanje posude za pečenje

Za glazuru:

  • 150 g čokolada za kuhanje
  • 150 g maslaca
  • 120 ml mlijeka
  • 120 g šećera

Priprema:

1. U posudu stavite sve sastojke za biskvit pa ih izmiksajte električnim mikserom.2. Posudu za pečenje (kvadratnu cca. 35×25 cm) ili kalup za tortu promjera 22-24 cm namažite maslacem pa izlijte pripremljenu smjesu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite 25-30 minuta.

3. Pripremite glazuru: na pari otopite maslac i čokoladu, dodajte šećer i mlijeko pa miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

4. Pečeni kolač malo ohladite, potom ga prelijte čokoladnom glazurom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga stavite u hladnjak da se skroz ohladi.

5. Poslužite narezano na manje kocke ili kriške ako ste kolač pekli u kalupu za tortu.

Ako za vas kolač bez jaja nije kolač, ispecite popularni brownie – čokoladne kocke na čiju ćete pripremu izgubiti malo vremena, a užitak će biti nemjerljiv.

Jeste za čokoladni kolač, ali vam se na pali pećnica? Nema problema, za 10 minuta smutite prefin kolač bez pečenja za najveće ljubitelje čokolade.

Izvor: Zadovoljna.dnevnik.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button