BiHVijesti

Christian Schmidt se obraća javnosti u 15 sati: Hoće li nametnuti nove izmjene Izbornog zakona?
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt najavio je obraćanje javnosti prilikom čega se očekuje da će saopštiti ili nagovijestiti nove odluke koje priprema.

Već danima se intenzivno govori o tome da će Christian Schmidt nametnuti paket integriteta, odnosno da će izmijeniti Izborni zakon BiH s ciljem veće transparentnosti prilikom glasanja. Međutim, da bi to bilo važeće, odluku ne može donijeti u izbornoj godini, stoga se očekivalo da do kraja 2023. OHR pošalje neki signal.

Taj signal je upravo došao s obzirom na to da je OHR poslao medijima kako će se Schmidt obratiti javnosti, ali da je press otvoren samo sa snimatelje i fotografe, a ne novinare. To znači da neće biti pitanja za Schmidta i da vjerovatno samo ima poruku koju želi prenijeti zvanično.

Uglavnom je ovakva najava do sada značila da će prilikom obraćanja nametnuti neku odluku, ali to ne mora nužno biti slučaj s obzirom na to da je bilo primjera i kada je samo najavljivao svoje naredne poteze.

Odluka da nametne paket izbornog integriteta koji bi mogao uključivati i korištenje elektronske opreme za glasanje nije jednostavna odluka za Schmidta s obzirom na to da se do sada u velikoj mjeri miješao u unutrašnjopolitička pitanja u BiH te mnogi smatraju da bi trebao “povući ručnu”.

Osim toga, oni koji su godinama na vlasti ili su bili na vlasti, ova odluka nikako ne bi odgovarala, s obzirom na uhodane mehanizme izbornih malverzacija koje su u dugačkom periodu imali priliku uspostaviti. Međutim, ukoliko se Schmidt upusti u tehničke izmjene Izbornog zakona, napravio bi veliki korak za regularnost izbornog procesa.

Izborne prevare su do sada utvrđene bezbroj puta te se stoga može reći kako do sada još nismo imali poštene izbore.

Ključne tehničke izmjene bi se trebale odnositi na tehnološko opremanje svih biračkih mjesta, uvođenje skenera, gdje bi glasač nakon što fizički na papiru zaokruži koga želi, taj listić skenirao te bi se glas automatski zbrajao, a ne bi bilo ni dileme da je neko drugi glasao umjesto onoga ko je došao na biračko mjesto.

Neophodna izmjena bi bila i postavljanje nestranačkog člana, odnosno predsjednika biračkog mjesta. To je do sada uglavnom bio stranački kadar, a izmjenama zakona to bi trebao biti neko koga imenuje isključivo Centralna izborna komisija (CIK). Svakako, za sve navedeno i još niz detalja neophodno je obezbijediti novac, edukaciju kadrova i tehničke specifikacije te provesti testiranje, ali i to može nametnuti OHR.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button