Svijet

Četiri razloga zašto bi Trump mogao pobijediti na američkim izborima

Dva puta je smijenjen, pokušao je osujetiti miran prijenos vlasti nakon poraza na predsjedničkim izborima 2020., suočava se s brojnim optužbama u više krivičnih predmeta, a njegovi kritičari upozoravaju da planira da vlada kao autokrata. Ipak, Donald Trump bi se mogao vratiti u Bijelu kuću, navodi Reuters.

Trump je u vodstvu za republikansku predsjedničku nominaciju za gotovo 50 postotnih poena u odnosu na njegove rivale u istraživanjima javnog mnijenja, što je izvanredan povratak za jednog predsjednika koji je prije tri godine djelovao poraženo i poniženo.

U analizi Reutersa se navode četiri razloga zašto bi Trump mogao pobijediti na izborima u novembru 2024. protiv aktuelnog demokrata Joea Bidena.

Nezadovoljni glasači

Bidenova Bijela kuća tvrdi da je ekonomija u dobrom stanju, da je nezaposlenost na skoro historijski najnižih 3,9% sa 6,3% kada je Trump napustio funkciju, a inflacija se spustila sa vrha od preko 9% u junu 2022. na 3,2% u oktobru.

Međutim, veliki dio javnosti, uključujući mnoge manjine i mlade glasače, vjeruje suprotno. Oni ukazuju na to da plate ne idu u korak sa troškovima osnovnih dobara i usluga kao što su namirnice, automobili, kuće, briga o djeci i starijima.

Kada Biden govori o ekonomiji, Amerikanci razmišljaju o pristupačnosti, a ne o ekonomskim pokazateljima. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da glasači s velikom razlikom gledaju na republikance kao na bolje gospodare ekonomije, iako je Trump ponudio samo nejasne prijedloge.

Strahovi

Birači su uznemireni iz razloga koji sežu daleko izvan ekonomije. Trump govori o zabrinutostima, stvarnim ili ne, koje imaju mnogi bijeli Amerikanci u zemlji koja postaje sve više raznolika i kulturno progresivnija.

“Postoji i sveprisutan osjećaj gubljenja terena, da kamen temeljac američkog života, vlasništvo nad kućom, pristojna plata koja ide u korak sa inflacijom, fakultetsko obrazovanje – mnogima postaje sve više nedostižno,” piše Reuters.

Ankete pokazuju da su glasači zabrinuti zbog kriminala i zbog protoka migranata koji ilegalno prelaze granicu između SAD-a i Meksika.

Trump je vješt u kanalisanju i pakovanju tih strahova, dok se i dalje predstavlja kao neko ko dolazi izvan američkog političkog sistema. Kako navodi Reuters, on izjavljuje da je zemlja u haosu, a zatim se nudi kao spasilac.

Mnogi birači smatraju da Trump ne bi trebao biti diskvalifikovan zbog svojih postupaka

Dok ga kritičari unutar njegove stranke, Demokratske stranke i mediji smatraju nepodobnim za funkciju, milioni birača se ne slažu s tim stavom.

Umjesto toga, mnogi od njegovih pristalica postali su uvjereni da je Trump žrtva političkog lova na vještice. Najmanje polovina republikanaca koje je anketirao Reuters/Ipsos ranije ove godine reklo je da ne bi imali problema da glasaju za Trumpa čak i da je osuđen za zločin.

Trump također može ukazati na svoje četiri godine na vlasti i tvrditi da je mašinerija vlade uglavnom funkcionirala, iako ponekad haotično, uprkos strahovima da on ne može vladati i da najgore optužbe o njemu, poput one da je sarađivao s Rusijom, nikada nisu dokazane.

Biden bi mogao biti okrivljen za sve

Trump također može iskoristiti prednost Bijele kuće koja do sada nije bila u stanju uvjeriti veći dio javnosti da je Bidenova politika otvaranja novih radnih mjesta kroz velika državna ulaganja u infrastrukturu, čistu energiju i proizvodnju čipova promijenila njihove živote .

Biden je također bio opterećen s nekoliko stranih ratova koji su podijelili Amerikance. Trumpova neintervencionistička poruka “Amerika na prvom mjestu” mogla bi odjeknuti među glasačima koji se plaše daljeg angažmana SAD-a u Ukrajini ili Izraelu, dok Biden održava tradicionalniju, intervencionističku američku vanjsku politiku.

Ništa od ovoga, naravno, ne znači da će Trump sigurno pobijediti na izborima.

On je i dalje veoma nepopularan u mnogim dijelovima zemlje i među mnogim demografskim grupama, a ako bude izabran za kandidata svoje stranke, to bi moglo izazvati veliku izlaznost u korist demokrata da mu se suprotstave.

Njegova zapaljiva retorika, uključujući prijetnje da će se osvetiti političkim neprijateljima koje proziva kao “štetočine,” također bi mogla biti neprihvatljiva za umjerenije republikance i nezavisne glasače, koji će mu trebati da pobijedi Bidena.

Demokrate su također uspješno vodile kampanju kao branioci prava na abortus kako bi pobijedili republikance širom zemlje na nizu izbora i ponovo će to pitanje učiniti centralnim u svojoj kampanji 2024. godine.

Ali u ovom trenutku, 11 mjeseci od dana izbora, Trump ima veće šanse da se vrati u Bijelu kuću nego u bilo kom trenutku otkako je napustio funkciju.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button