BiHU fokusuVijesti

Četiri nova slučaja zaraze korona virusom u BiH


Osam je potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom u entitetu Republika Srpska, kazao je danas resorsni ministar Alen Šeranić.

U Federaciji BiH su ranije potvrđena tri slučaja čime su ukupan broj zaraženih u Bosni i Hercegovini povećao na 11.

“Trenutno u RS-u imamo osam potvrđenih slučajeva. Kada su u pitanju četiri nova potvrđena slučaja zaraze korona virusom, radi se o dva nova klastera”, rekao je Šeranić i dodao:

Možda će Vas zanimati i:

“Radi se o muškarcu i ženi koji su bili na skijanju u Austriji i bili su u kontaktu sa osobom koja je u Hrvatskoj potvrđena da je zaražena. Drugi klasterse također se radi o muškarcu i ženi koji su u Sloveniji bili u kontaku sa zaraženim slučajem”.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a je kazao da se svi zaraženi osjećaju veoma dobro i da nisu životno ugroženi.

“Moram reći da u oba slučaju su se osobe uredno javile i da su uredno praćene. U skladu sa procedurom potvrđena je pozitivnost kod oba klastera. Svi se osjećaju dobro, nema vitalne ugroženosti”, kazao je Šeranić.

Trenutno je u Republici Srpskoj 386 osoba pod zdravstvenim nadzorom, a doputovale su iz područja zahvaćenim korona virusom.

Za njih 122 je prestao nadzor, a trenutno je na snazi 87 rješenja o kućnoj izolaciji.

U UKC-u je u izolaciji pet osoba, za dvije su ranije potvrđeni korona virus, a za tri se čekaju laboratorijski nalazi.

Šeranić je precizirao da u ovom entitetu nije na snazi vanredna situacija, te da su do sada izdate preporuke preduzete preventivno.

Izvor: N1Možda će Vas zanimati i:

Back to top button