Valter Tuzlanski

Čavalić o “zaključanim cijenama”: Marketinška kampanja, nema veze s borbom protiv inflacije


Od 15. decembra do 15. marta u Federaciji Bosne i Hercegovine traje projekat “Zaključana cijena” za 40 i više proizvoda koji su krajem prošle sedmice predstavili Ministarstvo trgovine FBiH i Udruženje poslodavaca FBiH.

Federalni zastupnik i ekonomista Admir Čavalić podsjetio je kako do kraja ove godine vrijedi Odluka o ograničenju marži na području FBiH.

– Vlada FBiH je konačno prepoznala da ove mjere ne daju rezultate i odustala od navedenih. O tome sam dosta pisao i drago mi je da se ipak na kraju sluša struka.

U međuvremenu je pokrenuta marketinška kampanja pod nazivom “Zaključavamo cijene”. Riječ je o klasičnoj trgovačkoj marketinškoj kampanji koja spada u domen unaprijeđenja prodaje (kao dio promotivnog miksa). Zbog toga je kao takvu – dobrovoljnu – podržavam, uz napomenu da nema veze sa inflacijom i rastom cijena, već je samo dio marketinških napora. Dakle, nema govora o nekakvoj borbi protiv inflacije, a kako se to revolucionarno predstavljalo javnosti prošle sedmice – navodi on.

Uporedio je ovaj projekat sa kampanjom iz Srbije, “parizer i majoneza”.

– Jedina razlika naravno je što ova kampanja ne obuhvata proizvode sa najnižom cijenom, već 40 nasumičnih proizvoda. Sve je paušalno, pa tako i ocjena da će ovom kampanjom potrošači uštediti “40-50 KM” (navodi iz Ministarstva). Da, možda potrošači koji su ranije kupovali malo skuplje proizvode određenih brendova, ali takvu uštedu postiže obična kataloška akcija koju marketi prave svakih 5-7 dana. Preporučujem marketima da ubuduće svaku katalošku akciju najavljuju uz konferenciju za medije – istakao je.

Uglavnom, za svaku “zaključanu cijenu”, dodaje Čavalić, postoji ne jedna, već nekoliko nižih cijena.

Potom je naveo nekoliko primjera koji se mogu primijetiti u marketima.

– Mlijeko (2.8 posto) – Zaključana cijena 2.10 KM; druga akcijska cijena 1.95 KM; treća redovna cijena (istina, bez čepa) 2.00 KM.

– Vlažne maramice (72/1) – Zaključana cijena 1.60 KM; druga, akcijska cijena 1.60 KM; treća, redovna cijena 1.40 KM.

– Šećer (1 kg) – Zaključana cijena 1.60 KM; druga redovna cijena 1.60 KM.

– Sardina u biljnom ulju (125g) – Zaključana cijena 1.70 KM, druga redovna cijena 1.70 KM; treća redovna cijena 1.65 KM.

Potom je Čavalić zaključio:

– Pretpostavljam da je umjesto ekonomskih politika daleko lakše raditi na kataloškim akcijama.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button