BiHVijesti

Čavalić: Borit ću se protiv zabrane rada nedjeljom, to je plan trgovinskog lobija

KRŠENJE PRAVA RADNIKA


Zastupnik u Predstavničkom domu Federacije BiH i ekonomski stručnjak Admir Čavalić reagovao je povodom usvajanja nacrta zakona kojim bi se zabranio rad nedjeljom. Ističe da bi to dovelo do kršenja prava radnika i da su zakon izlobirale pojedine grupe s ciljem lične koristi.

“Jučer je usvojen nacrt zakona kojim se između ostalog zabranjuje rad nedjeljom. Ovo je rezultat direktnog lobiranja velikih trgovinskih lanaca koji imaju problem sa radnom snagom (za sedam dana rada objekta). Zakon se odnosi na par desetina radnika koji će svejedno nedjeljom moći raditi u skladištu, čistiti objekte i slično, ili pak praviti hljeb u pekari, raditi u kladionici, u dragstoru 24 sata i bilo gdje drugo, ali ne i na kasi u trgovini”, poručio je.

Naglašava da će kao parlamentarac biti izrazito protiv ovog zakona jer smatra da on narušava prava radnika/poduzetnika – da biraju kad će raditi/odmarati i da jačaju vlastitu pregovaračku poziciju.

“Izlazna strategija iz ovog neustavnog, patrijahalnog i krajnje retrogardnog poteza jeste da veliki trgovinski lanci (koji otvoreno lobiraju za zabranu), zajedno s nadležnim ministarstvom, i uz amin crkvenih organizacija, dobrovoljno pristanu da njihovi objekti ne rade nedjeljom – kao što su pristali sada da zaključaju cijene. Koristiti državu, zakone, pravila i procedure zarad vlastitog interesa, čejfa, naturanja religijskih uvjerenja i slično, je u najmanju ruku bezobrazno (i bezobzirno spram drugih)”, zaključio je on.

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button