IstaknutoTuzlaTuzlanski kanton

Buzetski dani 2022: Mujkanovićev rezultat kompromitovan nepravdom

Armin Mujkanović, novi prvak Hrvatske u brdskim trkama za klasu 6a, ovoga vikenda je vozio pretposljednju trku za Prvenstvo Hrvatske.

Vozač Splitskog autokluba je u Buzet stigao po nove bodove i borbu za titulu i u grupi 6. Sve to je djelovalo relativno moguće prije početka trkačkog vikenda, a onda je već na samoj verifikaciji za Tuzlaka uslijedio šok. U klasu 6a, smješteni su takmičari s daleko bržim i jačim vozilima.

„Performance factor se na početku činio kao dobra formula za što ujednačenije klase i trkanje, a na kraju se ispostavilo da je slobodna interpretacija istog kobna po sve nas sa slabijim automobilima. Još uvijek mi nije jasno na koji način takmičar s vozilom klase Rally4 završi u mojoj klasi, dok su ostali takmičari s vozilima iste klase bili u potpuno drugoj grupi (5). Obzirom na to da sam titulu prvaka u klasi osigurao u Sloveniji, nakon Buzetskih dana ću dobro razmisliti o nastupu u Dubrovniku.“, izjavio je Mujkanović, izrevoltiran nepravednim rasporedom vozača po klasama.

No description available.

Prvi dan trkačkog vikenda u Buzetu je bio preslikan prošlogodišnjoj nedjelji kada je trka i prekinuta tokom druge vožnje zbog jake kiše. Start treninga je bio odgođen nakon što je stablo palo na stazu, a kada su treninzi konačno krenuli, vozači su vidjeli da je staza izuzetno klizava i da je veoma rizično voziti treninge u bilo kakvom jačem tempu. Nemajući razloga da rizikuje, Mujkanović je upisao vrijeme na prvom treningu, dok je od nastupa na drugom odustao kako bi sačuvao auto.

„Staza je poput ledenog ringa. Nikada nisam vozio na klizavijoj stazi, bilo je izuzetno teško uopšte doći do cilja. Sutra nas očekuju potpuno drugačiji uslovi i nema prevelikog smisla voziti drugi trening i rizikovati neko izlijetanje. Upoznao sam stazu koliko sam mogao, ali trkanja za mene nema obzirom na to da su Prodan i Magdić ubačeni u moju klasu.“

I baš kao što je Mujkanović rekao, nedjelja je u Buzetu osvanula sunčana, a staza se osušila nakon jučerašnjeg „potopa“. U takvim uslovima, Mujkanović je odvezao najbolje što je mogao u datim okolnostima, imajući u vidu da su to bile jedine dvije vožnje po suhoj stazi, a potraga za limitom u trci i nije baš preporučljiva. Na kraju, Mujkanović je zauzeo treće mjesto u klasi 6a, vidno nezadovoljan:

„To je to što smo mogli izvući ovoga vikenda. Razočaran sam odlukom direkcije da se ovi takmičari prebace u moju klasu. Apsolutno nemam ništa ni protiv Filipa ni protiv Viliama, oni ne određuju gdje će ko voziti. To su dva dokazana šampiona, ali ne mogu da ne budem nezadovoljan obzirom na to da ovo nije prvi put da se u moju klasu „trpaju“ vozači kojima je mjesto u jačim klasama. Borba za grupu je izgubljena, ali Bože moj. Titulu u klasi mi ne mogu oduzeti, a to je ono za što sam se i borio. Veliko hvala mojim sponzorima koji su me podržali da odvezem ove dvije trke i nastupim rame uz rame s najvećim imenima FIA Evropskog šampionata na brdskim stazama.“, zaključio je Mujkanović nakon trke.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button