KulturaTuzla

BKC TK: Počeo rad na koprodukcijskoj predstavi „Ljubav Omera i Merime“

U Bosanskom kulturnom centru TK-a danas je najavljen početak rada na na pripremi pozorišne predstave „Ljubav Omera i Merime“ zasnovane na motivima balade „Smrt Omera i Merime“.

Projekat realizuje Pozorište mladih Tuzle u koprodukciji sa Bosanskim kulturnim centrom TK, Srednjom „Savremeno–umjetničkom školom“ Tuzla i Udruženjem „Mladi Tuzle.“

U predstavi koja je najavljena na današnjoj press konferenciji igrat će 50 glumaca, plesača, pjevača i muzičara, članova Mladih Tuzle, dok autorstvo scenarija i režiju predstave potpisuje Adnan Mujkić.

Možda će Vas zanimati i:

Predstava je koprodukcijski projekat koji je rezultat jednog od 50 potpisanih sporazuma o saradnji između JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona i partnera, što su na press konfereneciji posebno istakli prof.dr Mirzeta Hadžić–Suljkić, direktorica Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ koja od nedavno djeluje „pod krovom“ BKC TK i Sead Muminović, direktor JU BKC TK.

“Za neke druge možda nije, ali za BKC TK je ovo jedan veliki projekat, tako mu od samog početka pristupamo i zadovoljstvo nam je što smo dio tima koji ga koprudukcijski realizuje. Ovaj projekt je samo segment zajedničkih planova u narednom periodu, čiji će rezultati uskoro biti i vidljivi,” istakao je Sead Muminović, direktor JU BKC TK.

Amila Beširović, predsjednica Udruženja „Mladi Tuzle“ i glumica u predstavi je najavila veliko obilježavanje 20. rođendana ovog udruženja koje je svoje djelovanje prije dvije decenije i počelo u BKC TK, gdje će u martu 2024. godine premijerom predstave „Ljubav Omera i Merime“ i nizom drugih aktivnosti obilježiti veliki jubilej.

Adnan Mujkić, predsjednik Pozorišta mladih Tuzle i reditelj predstave je također istakao važnost koprodukcije na ovakvim projektima.

“Ne postoje produkcije koje ovako veliku predstavu mogu iznijeti same, ne samo kod nas nego tako i u razvijenim evropskim zemljama funkcioniše menadžment u kulturi. Nama je spas ovakva vrsta partnerstva koja će siguran sam dati željene rezultate,” rekao je Adnan Mujkić, ističući da će ovo biti 101 premijera koju realizuje Pozorište mladih Tuzle.

Predstava „Ljubav Omera i Merime“ je zapravo priča o zemlji Bosni, njenim običajima i tradiciji – često važnijim od svakog zakona, ali i ono najvažnije, priča o njenim ljudima i narodima u vrtlogu nemilosrdnih vremena.

Koncept predstave počiva na tome da grupa studenata glume zajedno sa profesorom priprema ispitnu predstavu zasnovanu na motivima balade o Omeru i Merimi. Ispitujući vrste odgoja i tipove roditeljstva na Balkanu, studenti zapravo otkrivaju duboku književnu i umjetničku vrijednost ove balade, ali i kompleksnost likova u istoj, koje uveliko oblikuje specifično mjesto i vrijeme radnje.

U komparaciji scena postavljenih od strane današnjih generacija studenata i originalno odigranih scena iz balade, na pijedestal se uzdiže specifičnost i sva ljepota, ali i tegoba glumačkog posla. Kroz uvid u različite stavove čitanja balade od strane današnje generacije i identifikaciju s likovima, publika svih uzrasta katarzično otkriva do sada neotkrivene slojeve ove, ali i svojih ličnih životnih priča.

Zadovoljstvo što su dio ove predstave na press konferneciju su istakli Remira Osmanović, glumica Narodnog pozorišta Tuzla i glumica u predstavi, te mladi glumci ponikli u Pozorištu mladih Tuzle Kemal Fazlić, glumac u ulozi „Omera“ i Zerina Mujkić, glumica Pozorišta mladih Tuzle, u ulozi „Merime.“

Pored Kemala Fazlića, Zerine Mujkić i Remire Osmanović u predstavi još igraju: Amila Beširović, Ajla Mušanović, Muhamed Delić, Melisa Smajić, Mirza Mujagić, Adi Atlić,  Ermin Suljkić, Iris Stuhli,  Lejla Lamija Mešanović, Tatjana Aćimović i Dalal Dea Stolica.

Scenografiju potpisujeAmra Dedić, kostimografijuEdina Topčagić, Muziki i songoveAnela Huremović – Bošnajković, a koreografiju Ajla Mušanović.

Premijera predstave zakazana je za 3. marta 2024. godine na sceni BKC TK u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button