ArhivaKulturaTuzlaValter Tuzlanski

BKC TK od 15. juna domaćin VIII Međunarodnog horskog šampionata „Lege Artis“


Međunarodni horski šampionat „Lege Artis“ Tuzla, prepoznatljiva manifestacija takmičarskog i edukativnog karaktera za višeglasne horske ansamble, u Tuzli će biti održana 8. put u periodu od 15.-18. juna 2023. godine u suorganizaciji MOC „Lege Artis“ i Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona.

Tokom održavanja prethodnih Šampionata, Tuzlu su pohodili brojni umjetnici iz cijele Evrope i svijeta, a tako će biti i ove godine kada će se devet horova takmičiti u okviru nekoliko kategorija, dok će se pobjednici kategorija takmičiti za nagradu Grand Prix međunarodnog horskog šampionata „Zlatna lira“.

Možda će Vas zanimati i:

Pored takmičarskog dijela programa tokom šampionata odlukom Organizacionog odbora bit će održano nekoliko Open air nastupa kao te drugih prigodnih sadržaja u dogovoru sa prijateljima festivala.

Odlukom Umjetničkog odbora Međunarodnog horskog šampionata “Lege Artis” Tuzla u takmičarski dio programa selektovani su sljedeći ansambli: Interschool Choir Capricolium – Poljska, Muška vokalna grupa Pannonica – Srbija, Hor Art Sonore – Bosna i Hercegovina, Mješoviti pjevački zbor “Vitez” KUD-a Konjščina – Hrvatska, Pjevački zbor “Josip Vrhovski” Nedelišće – Hrvatska, Zbor OGŠ “Katarina Kosača Kotromanić” Žepče – Bosna i Hercegovina, Fővárosi Énekkar – Mađarska, Vokalni ansambl Libero – Bosna i Hercegovina i Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus – Mađarska.

Utvrđeni su i termini takmičenja, te ostalih aktivnosti tokom trajanja manifestacije.
Tako će 15. Juna u Valikoj sali BKC od 19.30 sati biti održan cjelovečernji koncert Mješovitog hora “Lege Artis” Tuzla sa gostima, te biti upriličena ceremonija otvorenja šampionata.

Dan poslije, 16. Juna, također u Velikoj sali BKC-a od 12.00 sati bit će održan koncert Dječijeg hora “Lege Artis” Tuzla za djecu obdaništa i osnovnih škola, te takmičenje u okviru kategorije dječijih horskih ansambala, pop sastava i sastava tradicionalne muzike, I etapa.

Na Trgu slobode 17. Juna od 20 sati bit će održan Open Air nastupi horskih anasambala, a šampionat završava 18. Juna kada će u Velikoj sali BKC-a od 12.00 sati biti održano takmičenje za sve kategorije, I etapa, a od 19.30 natpjevavanje za Grand Prix i dodjela nagrada.

Sve informacije vezane za međunarodni horski šampionat mogu se pronaći na službenoj stranici Šampionata www.choircompetition-la.com.

Radiokameleon.ba /JU BKC TK


Back to top button