BiH

Bisera Turković ostaje na funkciji šefice diplomatije, za smjenu glasalo šest ministara
Kako saznajemo, ministri iz SNSD-a i HDZ-a željeli su da Bisera Turković ode s pozicije šefice bh. diplomatije, dok su ministri iz reda bošnjačkog naroda Sifet Podžić, Selmo Cikotić, kao i Bisera Turković bili protiv.

Ipak, zanimljiva je cijela procedura i politizacija kojom rukovodi predsjedavajući Zoran Tegeltija. On kao mandatar ne mora čekati glasanje na Vijeću ministara već shodno zakonu prijedlog za smjenu nekog ministra može predložiti Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta BiH. On to ipak nije učinio, što ostavlja otvoreno pitanje kome je i zašto u interesu povlačenje ovog pitanja i stavljanje na dnevni red.

Treba podsjetiti da su za smjenu ministra u Vijeće ministara BiH potrebni glasovi iz reda sva tri konstitutivna naroda. Dakle, može se reći da je ovo bio unaprijed osuđen promašaj znajući da će Podžić i Cikotić sigurno podržati Turković, ali je očito cilj bio da se u javnosti predstavi drugačije iz redova SNSD-a i HDZ-a – partnera SDA na državnom nivou.

Do ovog glasanja je došlo nakon što je delegatkinja SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić u oktobru pokrenula inicijativu zbog navodnog neprofesionalizma ministrice Turković.

Majkić je tada kazala da Turković ne poštuje Ustav BiH, kao ni Predsjedništvo BiH koje je nadležno za vođenje vanjske politike naše države. Majkić je zamjerila i to što je ministrica naredila svim ambasadama i konzulatima spuštanje zastave BiH na pola koplja 11. jula, povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

Napadi na Turković posebno su se intenzivirali posljednjih dana, kada je izjavila da bi se nazivi entiteta mogli ukinuti, a posebno RS i to voljom građana ukoliko pravosuđe počne raditi svoj posao i procesuirati sve zvaničnike koji su radili nauštrb građana.
Izvor: Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button