Svijet

Bijela kuća: Spremni smo dodatnim sankcijama odgovoriti na secesionizam Dodika
Glasnogovornik Bijele kuće Jake Sullivan poručio je da će Sjedinjene Američke Države nastaviti odgovarati na secesionizam i napade na Dejtonski mirovni sporazum.

Istakao je da su SAD zabrinute zbog povećanih prijetnji teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

“Nastavit ćemo odgovarati na secesionističke akcije i napade na Dejtonski mirovni sporazum, uključujući korištenje dodatnih sankcija,” rekao je Sullivan.

Možda će Vas zanimati i:

Izrazio je podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu i korištenju Bonskih ovlasti, kada je to potrebno, odnosno za odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Nastavit ćemo biti uz građane BiH i njihov cilj postizanja demokratske i prosperitetne BiH integrisane u euroatlantsku zajednicu,” kazao je Sullivan.

Američka administracija je već nekoliko puta povukla poteze s ciljem smirivanja Dodikovih zapaljivih akcija. Sankcionisani su mnogi pojedinci i firme, koje su povezane s porodicom Dodik i koje pomažu ili direktno učestvuju u secesionizmu i napadu na ustavni poredak BiH, koji Dodik predvodi.

Posljednje sankcije su došle u vidu blokiranja nekoliko firmi iz RS-a, koje su se nedavno reorganizovale, kako bi bio omogućen rad firmi, koje su ranije stavljene pod sankcije, poput ATV-a. Sada su na listu dodati Sirius, UNA TV, ali i kompanija u koju su “prebačeni” radnici i poslovanje ATV-a. Govoreći o pojedincima, na crnoj listi su od ranije Milorad Dodik i njegovo dvoje djece Gorica i Igor, Željka Cvijanović, Radovan Višković, ministri iz RS-a Miloš Bukejlović, Petar Đokić i Alen Šeranić, a to je samo jedan dio ukupno sankcionisanih.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button