SvijetVijesti

Biden: Poštovat ću osuđujuću presudu mom sinu, ponosan sam na Huntera kakav je danasAmerički predsjednik Joe Biden rekao je da će poštovati odluku porote da proglasi njegovog sina krivim za nezakonitu kupovinu oružja.

Porota od 12 članova proglasila je Huntera Bidena (54) krivim za laganje o upotrebi droga na obrascu dok je kupovao pištolj 2018. godine.

Suočava se s mogućom zatvorskom kaznom nakon presude, koja je označila i prvo krivično gonjenje djeteta aktuelnog predsjednika SAD-a.

Njegova osuda po sve tri tačke optužnice dolazi u kampanji predsjednika Bidena za reizbor u novembru, i manje od dvije sedmice nakon što je njegov izborni protivnik Donald Trump i sam osuđen u New Yorku.

Iako predsjednik Biden nije prisustvovao suđenju u Delawareu, mnogi članovi porodice, uključujući prvu damu Jill Biden, redovno su to činili. Supruga i sestra Huntera Bidena povremeno su bili prisutni kako bi ga podržali tokom postupka.

Predsjednik Biden odletio je u Wilmington, Delaware, nakon presude gdje je pozdravio i zagrlio svog sina na pisti.

“Ja sam predsjednik, ali sam i tata. Jill i ja volimo našeg sina i jako smo ponosni na čovjeka kakav je danas”, rekao je. Biden je dodao da će “prihvatiti ishod ovog slučaja i nastaviti poštivati ​​sudski proces dok Hunter razmatra žalbu”.

Predsjednik Biden ranije je odbacio mogućnost pomilovanja svog sina, na čijem su suđenju objavljeni neugodni detalji dok su tužitelji pokušavali dokazati da je koristio crack kokain u trenutku kada je kupio pištolj.

Porotnici su razgovarali s njegovom bivšom suprugom, Kathleen Buhle, i bivšom djevojkom, Zoe Kestan, koje su opisale česte upotrebe droge koja su uzela danak njegovim prijateljima i porodici. Tekstualne poruke s detaljima o njegovoj ovisnosti i fotografije, od kojih neke prikazuju polugolog Huntera Bidena, također su pokazane sudu.

Presuda je u utorak potaknula političku reakciju, uključujući republikance u Kongresu koji su proveli godine istražujući ponašanje i poslovne veze Huntera Bidena.

Hunter Biden će biti osuđen u narednih 120 dana, ali sudija koji nadzire slučaj nije odredio datum saslušanja. Prijeti mu do 25 godina zatvora, ali pravni stručnjaci kažu da je vrlo malo vjerojatno da će konačna kazna biti približna toj.

Njegovi pravni problemi će se nastaviti tokom cijele godine, kao i tokom predizborne kampanje njegovog oca. U septembru će se suočiti sa suđenjem u Kaliforniji pod optužbom da nije platio 1,4 miliona dolara poreza na prihod.

Bude li proglašen krivim u tom slučaju, Hunter Biden bi se mogao suočiti s do 17 godina zatvora.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button