SvijetVijesti

Biden objavio: Izrael će prestati sa napadima na Gazu tokom ramazanaPredsjednik SAD-a Joe Biden rekao je da je Izrael pristao da obustavi vojne napade na Palestince u Gazi tokom svetog muslimanskog mjeseca ramazana. Ramazan počinje 10. marta navečer i završava se 9. aprila navečer.

“Približava se ramazan, a sa Izraelcima postoji dogovor da se neće uključivati u aktivnosti tokom ramazana da bi nam dali vremena da izvučemo sve taoce,” rekao je Biden.

On je upozorio da Izrael rizikuje da izgubi međunarodnu podršku zbog velikog broja ubijenih Palestinaca, kao i da se Izrael obavezao da će omogućiti Palestincima da se evakuišu iz Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, prije nego što intenzivira kampanju za uništenje Hamasa.

Hamas proučava nacrt prijedloga primirja koji uključuje pauzu u borbama i razmjenu zarobljenika i talaca.

Nacrt prijedloga, za koji izvori kažu da će omogućiti da se bolnice i pekare u Gazi poprave i da 500 kamiona pomoći svakog dana uđe u enklavu, predstavlja najozbiljniji pokušaj u posljednjih nekoliko sedmica da se okonča sukob koji izbio u oktobru prošle godine.

Biden rekao je da postoji načelni sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca, kao i da se nada da će doći do prekida vatre u sukobu do sljedećeg ponedjeljka.

“Ubijeno je previše nevinih ljudi. A Izrael je usporio napade u Rafahu,” rekao je Biden.

Podsjećamo, izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je rješenje sa dvije države.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button